Жените се справят по-добре с повече от една задача от мъжете


Психолози доказаха, че жените се справят по-добре с повече от една задача от мъжете, въпреки че това зависи и от самите задачи.

От дълго време се смята, че мъжете не умеят да правят повече от едно нещо, но учените решили да проверят дали това е истина, след като установили, че не е правено научно изследване в тази област. Те открили, че когато жените и мъжете извършват няколко прости задачи като търсене на ключ или решаване на лесни математически задачи едновременно, дамите се справяли значително по-добре от господата.

Изследователите смятат, че жените могат по-добре от мъжете да мислят върху даден проблем, като същевременно продължават да се занимават и с други неща.

В изследването, ръководено от психолога от университета в Хертфордшир проф. Кийт Лоус, участвали 50 мъже и 50 жени студенти, които имали осем минути да изпълнят три задачи едновременно - да решат лесни математически задачи, да открият ресторанти на картата и да начертаят стратегия за търсене на изгубен ключ във въображаемо поле. При изпълнението на задачите доброволците също така получили телефонно обаждане, като имали право да изберат дали да отговарят или не. Докато жените успели да се справят добре с всички четири дейности, мъжете се представили по-зле от дамите, когато трябвало да съставят план за търсене на ключа.

"Смята се, че мъжете имат по-добро пространствено мислене от жените, така че трябваше да се справят по-добре от тях в задачите с картата и с търсенето на ключа. Но търсенето на ключа също изисква планиране и някакъв вид стратегия. Мъжете обикновено започваха търсенето си от по-нелогични места като центъра на полето и не покриваха цялата област, когато очертаваха търсенето си, докато жените си избираха един ъгъл и търсеха в концентрични кръгове или линии. Изследването показа, че жените могат по-добре да спрат и да помислят за момент, като същевременно правят и други неща", обяснява проф. Лоус.