Еволюция на блоговете

Да имаш блог е отговорност, да имаш блог е развитие на теб самия и отражения на твоя път. като блогър - единствената измерима благодарност, която можеш да получиш, е ако някой кликне на реклама на твоя блог. Има и друга благодарност, от един кулинарен блог можеш да научиш нова рецепта и как да я приготвиш, от някой травел блог можеш да получиш много ценна и проверена информация за дестинация, която ще посетиш, от блоговете по маркетинг може да научиш полезни неща. От някои блогове може да си тръгнеш с позитивно настроение или с усещането, че си открил интересен човек, който ти се иска да срещнеш и на живо.

Всеки от нас си има блогове, които посещава, чете и научава нови неща всеки ден.

Въпросът е променят ли се блоговете?

Блогът е продукт авторски, но ако се огледаме ще забележим тенденцията, че някои от най-популярните блогове се превръщат в електронни списания с няколко водещи, цял екип от хора, обединени от определена идея.

При някои блогове това са постове на гости, в някои са колонки на друг блогър, а другаде под едно име, името на блога пише цял екип. При някои блогове може да се види името на автора и да се направи групиране само по негови постове.

Какви са ползите от такава еволюция на блоговете?

+ повече контент, оригинален контент по различни теми;

+ по-често обновление на блога;

+ повече време може да се отдели от един автор по една тема, като резултат се получават по-добри публикации;

+ възможност да се пише по по-широк кръг теми;

+ различни гледни точки.

Да разгледаме двата вида блогове, които стават най-често популярни - блоговете на кулинарна тема и травел блоговете. Ако един блог е за рецепти и е посещаван и приет за авторитетн в своята област, то в него не  може да се публикува рецепта без авторска снимка, без да има търсене по продукти, техника на приготвяне, сложност, време, сезонност ... Травел блоговете ситуацията е аналогична - ако един блог е спечелил доверието на публиката ще се очаква в него да има нови публикации и нови проверени места. Което и налага обединяването на блогарите, ако искат да развият този блог.

evolution

Вторият момент от еволюцията на блоговете е Блог и Социални Медии - Facebook and Тwitter.

С Twitter общността нещата при нас стоят така - сравнителко малко група хора, които ползват Twitter и се познават помежду си и има разпределени роли и влияние, т.е. способност да създават мение и тенденции онлайн. Думите на Каладан описват много точно ситъацията "Ако се съберем на едно място и падне бомба след това няма да има българска общност в Twitter" Нещата тук се решават най-често (елегантно и не много резултатно) с twitterfeed - не се очакват посещения (много) или коментари.

Facebook

Всички предимства на онлайн куникацията са в пълна сила. Голяма част от блоговете имат своя страница в Facebook  - някои имат малко последователи, но има и такива блогове, които имат около 10 000 и дори над 25 000 фена.

И така Facebook може да се използва за трафик, нови и оригнални посещения към блога, не е радкост да се наблюдава около половината трафик да идва от социалната мрежа.

От друга страна тук (коментари, публикации на стена) се създава много оригинален и качествен контент, който може да даде идеи за нови статии, а защо не и да бъде интегриран в нови публикации на блога.

Това са двете основни тенденции забелязани при блоговете и понеже променят блоговете  бяха наречени "еволюция на блоговете"

Какво мислите вие по въпроса?

evolution-1

Признавам, че отдавна съм забравила как се пише на ръка. Да застана аз, белия лист и молива е рядкост ... но когато отворя блога или страницата в Facebook мислите идват и толкова бързо, се обличат в думи ...