Ако човек някога успее да хване Лепрекон той може да бъде щастлив и богат до края на живота си

Лепрекон


е умно, малко човече от ирландския фолклор. Името идва от  leath bhrogan или джудже (luacharma'n). Тези малки мъже през цялото време са в настроение, защото често упоътрбяват потин - ирландско домшаноприготвено питие. Но нокой никога не е виждал пиян леприкон, доколкото че да да не може да свърши работа, а по скоро през цялото време ще си тананика някоя ирландска песен.Леприкони или още гноми, които са станали самозвани пазители на древните съкровища на ирландската земя п времето на набезите на датските викинги. Започнали да крият съкровищата в делви и гърнета, а след това да ги заравят в земята. Така златото станало основната причина леприконите да бъдат търсени от хората.

Но гномите се стараят да избягват срещите с хората, защото ги мислят за глупави и ненаситни. Леприконите са облечени в дрехи в зелен цвят за да останат незабалязани в зелената трева. Но ако все пак човек успее да хване лепрокон то той ще му обещае много голямо богатство в злато, цяло гърне със златни монети, или ще обещае да му изпълни три желания.

Леприконите имат 2 кожени кесийки на колана. В едната има сребърен шилинг

- вълшебна монета, която винаги се връща в кесийката след като бъде заплатено с нея. В другата има златна монета.  Леприконите я използват за да намират изход от сложни ситуации. Но златната монета се превръща в лист, ако лебриконът се раздели с нея. За да бъде вълшебна и да изпълнява желания трябва да бъде в него.

Ако видите лебрикон не трябва да го изпускате от поглед, защото може да изчезне на мига.