Здравословните ползи от гъбите

Здравословните ползи от гъбите
 

Няма значение кои са предпочитаните от вас ядливи гъби, тези малки природни съкровища са богати на редица важни хранителни вещества.

Вълшебните гъби

Много сортове гъби съдържат селен, който е много полезен за пикочния мехур. Също като нас гъбите произвеждат витамин D при излагане на слънчева светлина. Кладницата е добър източник на желязо. Плюс това, те са с ниско съдържание на калории: шест средно големи гъбки,  например са само 22 калории. Това са някои от многото ползи за здравето при комсумирането на гъби.

Увеличете  витамин D в организма

Да, витамин D! Гъбите са единственият плод или зеленчук източник на този важен витамин. Подобно на хората, гъбите произвеждат витамин D  когато са изложени на слънчева светлина.Изложени на високи нива на ултравиолетовите лъчи преди да са сложени на  пазара превръща повече от растителния стерол ергостерол в т. нар. слънчев витамин. В САЩ печурки обогатени с витамин D вече се продават в магазините.

Повишете имунната си защита

Проучване, направено върху мишки и публикувани от Американското дружество по хранене установи, че белите гъби могат да повишат  функция на имунната система чрез увеличаване на производството на антивирусни и други протеини, които се отделят от клетките, докато те се опитват да защитят и възтановят тъкани в организма.По-късно изследване показва, че тези гъби насърчават съзряването на клетките в имунната система, наречени дендритни клетки. Според изследователите, това може да помогне за повишаване на имунитета на организма, което води до по-добра защита срещу нахлуващите микроби.

Комсумирайте антиоксиданти
Когато става дума за антиоксиданти, вещества, които помагат за борба със свободните радикали, които са резултат oт окисляването в нашия организъм-ние сме  по-склонни да мислим за цветни зеленчуци отколкото за  неутралните на цвят гъби. Но проучване в Държавния университет на Пенсилвения  показа, че  капацитета на поглъщане на кислородните радикали (ORAC), мярка при храните за съдържание на  антиоксиданти, на  печурките е почти същото като за червените чушки.

Повишете метаболизма си
Витамините са жизнено важни за превръщането на храната (въглехидрати) в гориво (глюкоза), които тялото изгаря за производството на енергия. Те също помагат на организма да преработи мазнините и протеините. Гъбите съдържат много витамин В2 (рибофлавин) и В3 витамин (ниацин):  в 100 грама (31 / 2 унция)  кралски печурки са 44% и 30% от дневната  препоръчителната доза, съответно,  бели печурки са 36 и 30 на сто, и кладница а 32 и 39 процента.

Бъдете добри към вашия пикучен мехур
Анализът от седем проучвания, публикувани миналата година  показат, че колкото по-високо ниво на селен е измерено в кръвния серум и ноктите на краката,толкова повече намалява риска от рак на пикочния мехур. Селенът има значително защитен ефект предимно при жените, които изследователите смятат, могат да произлизат от разликите при половете. Няколко вида гъби са богати на този важен минерал: 100 грама сурови  кралски печурки имат 47 процента от дневните нужди, варени шиитаки разполагат с 45 процента и сурови бели печурки са  с 17%.




Източник:

http://www.besthealthmag.ca/eat-well/nutrition/5-health-benefits-of-mushrooms?slide=6

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.