Париж, улицата е Риволи, по средата между Лувъра и градината Тюлери е площада на Пирамидите на който се намира паметника на Жана Д'Арк. Сякаш е напраен от злато ... Дело е на Ферми. На това място Орлеанската Дева е била ранене при освобождаването на Париж през 1429 г.

Днес Жана Д'Арк е покровителка на Франция и на военните. На тази дата е изгорена на кладата. 25 години по-късно е реабилитирана.

Жана Д'Арк е родена през 1412 г във френското село Домреми. На 12 години й се явява първото откровение. Според нея чува гласовете на Архангел Михаил, св. Екатерина и св. Маргарита, които й говорели за нейнта особенна мисия - да спаси Франция. Страната била в критическо положение - цяла Северна Франция била окупирана от англичаните, армията била крайно отслабена, ставало дума за независмостта на Франция.

Гласовете зовели Жана към действие. С много усилия преминава през територии заети от англичаните и техните съюзници от Бургундия  за да достигне в град Шифон при дофина Карл и да го обеди, че чрез  през нея говори Всевишния.

Жана Д'Арк е поставена начело на армията. Девойката е смела. Наричат я Орлеанската Дева. Народът е въодшевен и борбата с врага приема нов обрат. Жана Д'Арк достига  с войската до Орлеан, който е обсаден от анличаните и обсадата на града пада. Това се случва на 8 май 1429 г от тук идва и името й Девата от Орлеан.

След редица победи дофинът Карл VII е коронован в Реймс на 17 юли 1429 г.

Кралят и аристократите са притеснени от растящата полулярност на Жана. Отстранена е като главнокомандващ на войската. На 23 май 1430 г. до обсадения Компен в резултат на предателство тя попада в ръцете на бургундците и е продадена на англичаните. Църковният съд в Руан където съдиите са французи обвиняват Жана в магьосничество и изгаряне на клада. Това се случва на 30 май 1431 г.

След 25 години след кладата на която е изгорена има нов църковен процес през 14566 г. и Жана Д'Арк е тържествено реабилитирана и призната за възлюбена дъщеря на църквата и на Франция.

В Париж има паметник на 4 жени - Жана Д'Арк, Далида, Сара Бернар и Едит Пиаф.

Снимка:

Elena Furnadzieva Jean d"Arc, Paris, Haussman

Паметника се намира пред църквата Св.Августин