Искаш ли да разбереш какво Google знае за теб?

Да, от световната търсачка събират много информация за всеки потребител, за да му бъдат показвани по-подходящи реклами, за да може да се извършва персонализирано търсене, за да може да виждате публикациите при търсене по ключови думи на хора и страници в Google+. Някои от тях са свързани и с вашето месторазположение. Замислете се сега какви бихте правили без Google Maps, Google Translate… gmail… Да, знаят много неща за нас, остава надеждата, че информацията ще бъде използвана за подобрявана на услугите и за добри цели.

Ето връзки, които показват някои от данните, с които "Гугъл" разполага за всеки потребител.

1. Вижте какво мисли "Гугъл" за вас

За да показва подходящи реклами, "Гугъл" събира данни за вас и създава профил. Можете да контролирате и редактирате информацията, която "Гугъл" има за вас:

http://www.google.com/settings/ads/

"Гугъл има инструмент, известен като "Гугъл аналитикс" (Google Analytics), който помага на издателите да видят кои страници сте разгледали на сайта им, колко пъти сте го посетили, колко време сте се задържали и т.н.

Можете да се откажете, ако не искате да се събират такива данни за вас:

http://tools.google.com/dlpage/gaoptout

2. Вижте историята на местоположенията си

Ако използвате Android, мобилното устройство може да изпраща вашето местоположение на "Гугъл". Можете да видите цялата история на посетените от вас места:

https://maps.google.com/locationhistory

3. Вижте цялата история на търсенията си:

"Гугъл" запазва всяко едно от търсенията, които сте правили. При това те записват всяка реклама, на която сте кликнали. Този списък е на разположение в настройките на вашия профил:

https://www.google.com/history/

4. Как да получавате месечен доклад за сигурността и неприкосновеността на личните си данни

"Гугъл" предлага страница за дейността на вашия акаунт, в която са описани всички услуги на "Гугъл", които използвате. Можете да получавате месечен доклад, който ще бъде изпратен на електронната ви поща:

https://www.google.com/settings/dashboard

5. Научете всички приложения и разширения, които имат достъп до данните ви в "Гугъл"

Страницата за дейността на акаунта ви предлага списък на всички приложения, които имат някакъв вид достъп до вашите данни. Можете да видите точно какви разрешения са издадени на приложението и да отмените достъпа до данните си тук:

https://security.google.com/settings/security/permissions

6. Изтеглете всичките си данни

"Гугъл" ви позволява да експортирате всичките си данни: отметки, контакти, файлове, профилна информация, клипове в YouTube видео, снимки и още:

https://www.google.com/takeout

Бонус: "Гугъл" пази и историята на търсенията ви в YouTube. Можете да го намерите тук:

https://www.youtube.com/feed/history/search_history

Източник: cloudfender.com