Учени създадоха нов метод за диагностика на болести по дигитални снимки на езика


В езика на човека са закодирани симптоми на кашлица, висока температура, жълтеница, главоболие и стомашни проблеми, които помагат на лекарите да направят своята диагноза, установиха индийски учени от колежа Раджалакшми

Здравият език трябва да е розов, чист и покрит с папили. Но възпаленият, червен, черен или бял език е признак за заболявания като млечница, а подутият език е симптом за алергична реакция. В същото време черен, обезцветен език показва увеличено потребление на антибиотик, а дългите бразди по повърхността са признак за предавана по полов път инфекция – сифилис.

Язвите по езика са предупреждение за болестта на Крон или за улцерозен колит. А удебелен и гладък език разкрива недостиг на витамин В12, желязо или фолиева киселина и анемия. Възпаление или бучки върху езика, както и необяснимо кървене са признаци за рак на устата.

Умората може да се дължи на липса на желязо

Храни богати на фолиева киселина

Но за хората в някои отдалечени краища на света без достъп до лекар простият акт на преглеждане на езика на пациента може да се окаже труден. За да се справят с проблема, учените в Индия разработили нов тест, който цели да комбинира симптомите с дигитален анализ на снимка на езика на пациента.

Дигиталните снимки разкриват обезцветяване, удебеляване, текстура и други фактори, свързани с различни заболявания. В настоящата си форма системата за автоматична диагностика позволява откриването на 14 различни заболявания. Но учените се надяват, че скоро ще могат да прибавят снимки на очите на пациента, за да използват допълнителна информация, така че да разширят значително списъка със заболявания.