На 4 февруари се отбелязва Световен ден за борба с рака


Инициативата е на Световната здравна организация към ООН, а целта е да се повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в световен мащаб.
Ракът е на второ място сред водещите причини за смъртност и честотата тревожно нараства. Ако все пак бъдат открити достатъчно рано, много от раковите заболявания могат да бъдат лекувани ефективно.
По данни на Националния раков регистър всеки ден 10 българи чуват диагнозата рак. Към днешна дата приблизителният брой на онкоболните в България е над 300 000 души, а всяка година у нас се регистрират нови 30 000 случая на рак.
Рак на белия дроб, рак на гърдата, на дебелото черво, кожата и стомаха са локациите, които най-често засягат българите. С най-голям относителен дял е ракът на белия дроб при мъжете – над 18% и ракът на млечната жлеза при жените – над 22 на сто.
Страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания.
Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младите хора, които страдат от ракови заболявания.


world cancer day

Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват, а след известно време може би ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест.
Според експертите причините за рак сега са известни и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.
Лекарите съветват да не се пренебрегва превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.

Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни  фактори, здравословното състояние и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор.
Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът за т. нар. пасивни пушачи. Все по- често се дискутира значението на факторите  физическа активност и наднормено тегло.
Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии. Най-важното за по-ранната диагноза на рак е самонаблюдението. При появата на симптоми като например стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при специалист.

Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и  да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване.
Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощна на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани.
В областта на лекарственото лечение вече се прилагат ново поколение медикаменти, т.н. прицелна терапия, които са адресирани към точно определени клетки с конкретни характеристики