Изкуството на умния позитивизъм

Изкуството на умния позитивизъм

Изкуството на умния позитивизъм


Много е казано за позитивното мислене. Важното е не просто да бъдем позитивни, а да правим малки, позитивни неща за себе си и хората около нас, за да бъдем по-успешни и можещи.

Да, позитивното мислене може да подобри настроението, да повдигне духа, но може ли да доведе до положителна промяна? Краткият отговор е „да”. Проучвания показват, че оптимистите са по-добри откриватели и решават дадени ситуации. Има цяла наука, в която основна е идеята, че позитивизмът благоприятства професионалното развитие. Позивитизмът има и своите ограничения. Когато е в повече, може да бъде и опасен, защото започва да измества фокуса от творческата дейност и се превръща в измамна сила.

Ключът към използването на позитивната енергия е в постигането на точен баланс между ентусиазъм и познаването на факторите, от които зависи постигането на целите ви в реалния свят.

Позитивното мислене няма ефект в дългосрочен план


optimist-pesimist

Това са три ценни напътствия за изграждане на ефективна позитивна нагласа:

  1. Надскачайте себе си, но не прекрачвайте границите на разума


Когато процесът на оформяне на инициативите за растеж е съпроводен от надежда за бъдещето, лесно можете да вдъхновите както себе си, така и околните. Но не позволявайте на оптимизма да пречи на логичната ви мисъл. Подхождайте предпазливо и разумно към целите, които можете да постигнете, и вземайте предвид ограниченията, с които трябва да се преборите. Независимо колко положително настроени сте, има мисии, чието изпълнение е невъзможно – бъдете реалисти и не се нагърбвайте с тях.

 

  1. Иновациите започват с разочарование


Въпреки че позитивизмът може да ви вдъхнови да постигнете много, не подценявайте силата на разочарованието. Често то е чувството, което поражда желание за иновации - неудовлетворението и раздразнението от настоящето могат да ви мотивират да направите промени. Те създават необходимата инерция, но сами по себе си не са достатъчни. Нужен е и оптимизъм – той ви помага да превърнете недоволството си в положителна сила и да се въоръжите с мотивацията да създадете нещо по-голямо и по-добро.

  1. Позитивизмът не означава щастие, а впрягането на всички налични ресурси в постигане на мечтаната цел


Лесно е да позволите на оптимизма да запълни липсата на реални резултати. Радостта, която ви носи надеждата, не може да компенсира нереализираните цели. Използвайте оптимизма, за да подхраните амбициите си; мислете за него като за инструмент, който ви доближава до мечтата ви, а не като за самата мечта.

Това предизвикателство е доста парадоксално:  създавате си позитивна нагласа, а после се налага да я контролирате. Изкуството на умния оптимизъм е в поддържането на правилния баланс между ентусиазъм и разум.

Джеф ДеГраф, професор и консултант по иновации, за LinkedIn.com  

Как да сме по-щастливи на работа


0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.