Колко почиват учениците в различните европейски държави?

Колко почиват учениците в различните европейски държави?

Колко почиват учениците в различните европейски държави?


Ако сте си задавали въпроса колко време учат учениците в различните страни на Европа, то тази карта отговоря на вашия въпрос. Със сигурност сте установили, че учебната година започва по различно време в различните страни. Зависи колко и какви ваканции има през учебната година.


Оказва се, че българските ученици имат най-много неучебни дни в Европа. Дали това се отразява на преподаването на задължителния учебен материал, дали това води до свободия е въпрос за изследване. Може и да не е лошо или да е остатък когато децата са помагали в семейството… важното е нашите депутати да не се окажат първи в една такава класация.


Математик създаде карти, с които демонстрира разликата в продължителността на училищните ваканции в Европа. Якуб Мариан, чешки лигвист и математик, който понастоящем живее в Германия, казва, че е забелязал „огромни разлики“ в датите и продължителността на ваканциите в различните европейски страни. „Правителството на всяка държава определя кога и колко дълго да почиват учениците“, пише той.

В картите си математикът отбелязва как някои държави имат много дълги летни ваканции и почти никакви други неучебни седмици, а в други – неучебните седмици са по-равномерно разпръснати през цялата година.

Ето и колко седмици лятна ваканция има в различните европейски държави:


vacations school 1


 Оказва се, че най-облагодетелствани са учениците у нас - те почиват между 11 и 16 седмици през лятото (в зависимост от класа) и между 14 и 19 седмици през цялата година. Зад нас се нареждат Русия и Италия, а най-строги по отношение на неучебното време са Германия и Нидерландия, където летните ваканции продължават едва 6 седмици.

По-рано този месец проучване разкри, че половината родители във Великобритания са готови да платят глоба в размер на около 210 британски лири, за да заведат децата си на почивка в учебно време.

Проучването е проведено сред близо 2000 майки и бащи с деца на възраст между 4 и 16 години. 66% от запитаните, които биха платили солената глоба, казват, че действията им „изобщо не биха повлияли“ на образованието на децата им в дългосрочен план.

Източник и снимки: Independent, на 1та снимка: Общият брой на неучебните седмици във всяка европейска страна 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.