Часовникът в Прага

Часовникът в Прага

Часовникът в Прага


Много от нас са посещавали Прага и ако има място, което се посещава почти от всеки това е Карловия мост и часовниковата кула в стария град.  На площада пред часовника се събират много хора в очакване на всеки кръгъл час на представлението, което ще се случи.

В  Прага, в  Старе место се намира най-големият, все още работещ астрономически часовник Орлой. Изработен е от часовникаря Хануш през 1410 г. Освен че показва точно време, той представя движението на слънцето и планетите, разположението на зодиакалните съзвездия, броя на часовете дневна светлина всеки ден, както и залеза на слънцето, лунния календар и знаците на зодиака.
На всеки кръгъл час се разиграва истински спектакъл - двете прозорчета на часовника, между които има красива фигура на ангел, се отварят и една по една се показват цветните фигурки на 12-те апостоли, които обикалят в кръг, следвани от Христос, който благославя хората. Камбаната се бие от скелет, който държи пясъчен часовник, а от двете страни на циферблата са подредени още няколко фигури, символизиращи човешките грехове: ухилена фигура на мъж - за разточителството; мъж с торба злато в ръце - за скъперничеството; мъж, който се гледа в огледало - за суетата. Всички заедно показват преходността и напомнят, че човек, както и да живее, един ден умира. Накрая се чува кукуригането на златен петел, символ на пробуждането на човека.

google praga

На 9 октомври  2015 г. Googlе промени своето лого, за да ни разкаже за  най-стария астрономически часовник на планетата, който продължава да работи безотказно и до ден днешен.

605 години от създаването на Пражкия астрономически часовник


chasovnik praga 2


Това е  третият най-стар часовник на планетата ни. Самият механизъм се състои от три основни компонента: астрономически циферблат, който представлява разположението на Слънцето спрямо Луната, но също т.нар. "The Walk Of The Apostles", показващ движението на апостолите в специални фигури, движещи се върху него, както и допълнителна част символизираща месеците от годината.  Според местна легенда самия град ще пострада, ако бъде пренебрегван часовника, като за това трябва да потвърди специален механизъм, който наподобява кимане с глава, а легендата твърди, че единствената надежда за жителите е малко момче, което е родено в нощта на Нова година.

Самият часовник е построен от Микулаш от Кадан и Ян Шиндел, който е професор по математика и астрономия в Charles University и първото му споменаване на печатен носител датира от 9 октомври 1410г. За последно той е обновен през есента на 2005г., когато са подменени долния пръстен и статуите около него, които вече са покрити с мрежа, за да ги предпазва от набезите от гълъби и други птици. Без никакво съмнение можем да кажем, че и до ден днешен това е едно от най-интересните места, които можете да посетите в Централна Европа, което в голяма степен се дължи и на уникалния часовник, който е разположен в "сърцето" на Прага.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.