Няколко правила от бизнес етикета

Няколко правила от бизнес етикета

20 правила от бизнес етикета, които задължително трябва да спазвате


Професионалното общуване може да е доста неловко. Мнозина не знаят, че правилата на бизнес комуникацията са различни от тези в други социални ситуации.

В книгата си The Essentials of Business Etiquette, Барбара Пачтър пише за правилата, които трябва да познаваме и спазваме, за да се държим и представяме адекватно на професионалната среда.

The Essentials of Business Etiquette

Ето кои са нейните най-важни съвети за това, как да създаваме познанства, как да се обличаме и какво да поръчваме в ресторанта.

1.Винаги ставайте, когато ви представят на някого
„По този начин затвърждавате присъствието си. За околните е по-лесно да ви игнорират, ако сте седнали. В случай че ви хванат неподготвени и нямате възможност да станете, покажете, че бихте го направили, ако можехте“, съветва Пачтър.

2. Винаги се представяйте с цялото си име
В професионална среда е редно да използвате цялото си име, но и да следите за начина, по който другите искат да бъдат представяни. Ако името ви е дълго и сложно за произнасяне, Пачтър съветва да го промените или съкратите. Можете още да изпишете произношението върху визитката си и да давате по една на всеки, с когото се запознаете.

3. Винаги първи подавайте ръка за поздрав, ако сте домакин или заемате висок пост
В днешната работна среда домакинът или по-високопоставеният – независимо от пола – трябва пръв да подаде ръка, пише авторката. „Ако обаче това не се случи веднага, човекът от по-нисък ранг трябва бързо да поеме инициативата.“
И в двата случая е задължително да има здрависване. „В САЩ, това е бизнес поздравът. Ако искате да ви вземат на сериозно, трябва да се здрависвате, при това правилно.“

4. Обличайте се подходящо
Облеклото е важна форма на невербално общуване, което може или да подсили, или да съсипе репутацията ви. Искате дрехите ви да изпращат правилното професионално послание“, пише Пачтър. Старайте се да се информирате предварително какъв е дрескодът на събитието, събранието или в ресторанта, в който ще ходите, и се уверете, че облеклото ви съответства.

5. Казвайте „Благодаря“ не повече от 1-2 пъти по време на разговор
„Трябва да благодарите само 1-2 пъти в рамките на един диалог“, пише Пачтър. „В противен случай разводнявате въздействието на думата и има опасност да изглеждате отчаяни и безпомощни.“

6. Изпращайте отделни благодарствени писма на всички гости
Редно е да изпратите отделно благодарствено писмо на всеки, към когото искате да изразите признателността си, като това да се случи в рамките на 24 часа.
„Преди да изберете между електронната и обикновената пощи, вземете предвид факта, че за да стигне едно обикновено писмо до своя получател, са нужни няколко дни. Затова пък имейлите пристигат на мига“, съветва авторката. „Тази времева разлика може да е важна след интервю за работа, ако решението е било взето бързо.

7. Дръжте телефона в джоба си
Днес всеки носи телефона си навсякъде, но е важно да не го изваждате по време на събрание. Може да се изкушите да напишете текстово съобщение или имейл, но колкото и да се прикривате, хората забелязват и обикновено намират това поведение за грубо.
Освен това е добре да не поставяте телефона си на масата по време на индивидуална среща, тъй като така изпращате на събеседника си посланието, че сте готови да го отсвирите заради някой друг

8. Никога не издърпвайте стола за друг човек
Няма проблем да държите вратата отворена за свой гост, но Пачтър казва, че – независимо от пола – не е редно да му издърпвате стола. В професионалната среда социалните полови правила не важат.
„Както мъжете, така и жените могат сами да си издърпат столовете.“

9. Не кръстосвайте крака
Този навик се среща при представителите и на двата пола, но той може да бъде разсейващ и дори прекалено секси за професионална атмосфера, обяснява Пачтър.

10. Дръжте пръстите си събрани, когато сочите
„Сочете с отворена длан и дръжте пръстите си събрани. Соченето с показалец изглежда агресивно“, пише авторката. „И мъжете, и жените сочат, но жените имат склонност да го правят по-често.“

11. Проверявайте поне два пъти дали сте избрали правилния получател на имейла
Бъдете внимателни, когато изписвате името на желания от вас получател. Не е трудно да изберете грешно име от адресната книга, а това със сигурност е грешка, която никой не иска да допуска.

12. Винаги отчупвайте хляба с ръце
Пачтър казва, че никога не бива да използвате нож за хляба по време на бизнес вечеря.
„Разполовете филията си или отчупвайте парче по парче.“

13. Не поръчвайте твърде скъпи напитки и ястия
Поръчвайки скъпа пържола или омар, създавате впечатлението, че се възползвате от домакина си, пише авторката. „Ако обаче домакинът ви препоръча нещо конкретно, можете да изберете някое от предложенията. Но отново е за предпочитане да не се спирате на най-скъпото.“ Същото важи и за виното.
Бъдете внимателни и когато поръчвате „специалитет“. „В много ресторанти сервитьорите не споменават цената, когато изброяват специалитетите за вечерта. Те обикновено струват с 10%-40% повече от останалите ястия в менюто, но в условия на бизнес вечеря не е удобно да питате за тяхната стойност.“ За по-сигурно ги избягвайте.

14. Не избутвайте или поставяйте празните си чинии една в друга
„Не сте сервитьор“, припомня Пачтър. „Оставете персонала да си върши работата.“ Освен това, ако другите присъстващи на масата не са приключили със своите порции, има опасност да почувстват, че ги пришпорвате, и създадете впечатлението, че сте груби.

15. Съобразявайте поръчките си с тези на останалите гости
Това значи, че ако някой от присъстващите си поръча аперитив или десерт, трябва да последвате примера му.
„Не бихте искали гостите ви да се чувстват неудобно, докато ядат основното си ястие сами“, пише Пачтър.

16. Никога не молете да ви опаковат останалата храна за вкъщи
„Там сте по работа, а не за огризките“, казва авторката. „Торбичките за вкъщи са само за семейни вечери, а не за професионални поводи.“

17. Научете се как правилно да поставяте чиниите и приборите на масата
Помнете, че в „ляво“ има 4 букви, а в „дясно“ - 5.
Пачтър обяснява:
„Храната се поставя отляво на чинията. В английския език думите „храна“ (food) и „ляво“ (left) сдържат 4 букви; ако масата е правилно подредена, хлябът, салатата и другите ястия ще са поставени отляво на чинията ви. Аналогично, думите „напитка“ (drink), „чаша“ (glass) и „дясно“ (right) съдържат 5 букви, затова чашите и напитките трябва да са разположени вдясно от чинията. Тези правила важат и за приборите. „Вилица“ (fork) има 4 букви и отива отляво, а ножът (knife) и лъжицата (spoon) – отдясно.“
Когато искате да си спомните къде трябва да поставите чиниите и чашите, мислете за BMW – bread (хляб), meal (ястие), water (вода). Затова чинийката за хляб и масло се поставя отляво, ястието – по средата, а чашата за вода – отдясно.

18. Сметката плаща винаги домакинът
„Ако вие сте отправили поканата, вие сте домакинът и вие трябва да платите сметката, независимо от пола. Ами ако един от поканените господа иска да плати? Всяка жена има избор и може да каже, че фирмата поема разноските, или да се извини, да стане от масата и да плати тайно от гостите. Този вариант е подходящ и за мъжете и представлява изискан начин за плащане, казва Пачтър.
„Но в крайна сметка никой не иска да се кара за сметката, така че ако някой от господата все пак настоява да плати, дамата няма друг избор, освен да му позволи“, пише тя.

19. Останете трезвени.
Много добри кариери са били съсипани, защото някой не е успял да се удържи да не пие на място, където не е трябвало.

Съвет: Остани трезвен, колкото и да е хубаво виното. Съвет: Остани трезвен, колкото и да е хубаво виното.

20. Подгответе се да напуснете учтиво
Приговете се за изискано и любезно напускане. Вие трябва да бъдете този, който говори, докато излизате заедно със събеседника през изходната врата. По този начин контролът върху ситуацията е във вас и е полезно за цялостното впечатление от срещата той да е във вас точно в момента на излизане от помощението.

Приключете срещата с думи като "Беше ми приятно да се срещнем", "Беше ми приятно да разговаряме", "Ще се видим следващата седмица на срещата... ".

Източник: Business Insider, на Бг: Manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.