Алън Рикман

Алън Рикман

Алън Рикман (Alan Rickman)


21.02.1946 – 14.01.2016 г.


Новините за това, че британският актьор Алън Рикман е загубил борбата с рака на 69 години, обиколи медиите. Признавам, че съм впечатлена от две негови роли – на шерифа на Нотингам и на Снейп в екранизацията на Хари Потър. Много добри роли. Запомнящи се. Трудно е да изиграеш злодей, за Рикман може да се каже, че изпълни ролята на перфектния злодей не веднъж. Малко известен факт е, че изпълнява и сонети на Шекспир.

alan 1

Рикман стана популярен с ролята си на злодея Ханс Грубър в "Умирай трудно" от 1988 г. Това си амплоа той затвърди в образа на шерифа на Нотингам от "Робин Худ: Принцът на разбойниците“ (1991). За тази роля той получи награда БАФТА. В колекцията му от статуетки е и "Златен Глобус" за превъплъщението му в Григорий Распутин в телевизионния филм "Распутин".

Алън Рикман е известен и с участието си в поредицата за Хари Потър като тъмния учител Северус Снейп.

Актьорът е популярен и в театралните среди. Често той излизаше на сцената в съвременни и класически пиеси. Той е и бивш член на кралската Шекспирова трупа.

Два пъти е носител на театралната награда "Тони" - за Валмон в "Опасни връзки" под режисурата на Кристофър Хамптън през 1985 г. и Private Lives през 2002 г., която след успеха си във Великобритания се прехвърля на Бродуей.

alan 2

Ханс Грубер в "„Die Hard“ (Умирай Трудно), 1988


alan 3


Шерифът на Нотингам в „Robin Hood: Prince of Thieves“ (Робин Худ: Принцът на разбойниците), 1991


alan 4


Професор Сивиръс Снейп в „Harry Potter and the Goblet of Fire“ (Хари Потър и Огненият бокал), 2005

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.