Кейт Бланшет

Кейт Бланшет

Кейт Бланшет


австралийска красавица, носителка на две награди Оскар, една от най-добрите актриси на нашето поколение


Или една жена на 45 години

Австралийската актриса и театрален режисьор Катрин Елис „Кейт“ Бланшет, Catherine Élise "Cate" Blanchet е родена на 14 май 1969 г. Има 2 награди Оскар:

-      за най-добра актриса за ролята си във филма на Уди Алън „Син Жасмин”, 2014 г.

-      за поддържаща женска роля във филма Авиаторът през 2005г.,

две награди Златен глобус, две награди БАФТА, както и награда за най-добра актриса на 64-ия Венециански международен кинофестивал.

kate blanshet
Кариерата й започва с роля на сцената заедно с Джефри Ръш в пиесата на Дейвид Мамет „Олеана“, за която получава Наградата на критиците от Сидни за най-добър дебют. През 1994-5 г. играе Офелия в акламираната продукция на Хамлет на театралната Company B в Сидни, отново заедно с Ръш. Тя се появява в телевизионните сериали Heartland, Border Town и Police Rescue.
Бланшет прави международния си филмов дебют в поддържаща роля като австралийска медицинска сестра, пленена от японците през Втората световна война във филма на Брус Биърсфорд от 1997 г. „Път към рая“ заедно с Глен Клоуз и Франсис Макдорманд. Първата ѝ главна роля е като Лусинда Лепрастие в продукцията на Джилиан Армстронг също от 1997 г. „Оскар и Лусинда“, заедно с Ралф Файнс. За ролята си Бланшет е номинирана от Австралийския филмов институт за главна женска роля. Тя печели наградата на института за най-добра поддържаща актриса за участието си във филма Thank God He Met Lizzie през същата година, в който играе с Ричард Роксбърг и Франсис О'Конър.
Първата ѝ международно известна роля е като кралица Елизабет I във филма от 1998 г. Елизабет, за който получава номинация за Оскар за най-добра актриса, губи от Гуинет Полтроу за нейната роля във „Влюбеният Шекспир“, но печели наградите БАФТА и Златен глобус за най-добра актриса във филмова драма. През следващата година Бланшет е номинирана отново за награда БАФТА за поддържащата си роля в „Талантливият мистър Рипли“.

Бланшет става още по-популярна за ролята си на Галадриел в трилогията „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън.

През 2005 г. печели наградата Оскар за най-добра поддържаща женска роля за Катрин Хепбърн във филма Авиаторът. Така тя става първата актриса, спечелила Оскар за ролята си като предишна носителка на Оскар. През 2006 г. играе във „Вавилон“ с Брад Пит, „Добрият германец“ с Джордж Клуни и Записки по един скандал с Джуди Денч. Денч

Печели Оскар за най-добра поддържаща роля като Елизабет I (въвВлюбеният Шекспир) в същата година, когато Бланшет губи номинацията за най-добра главна роля.
През 2007 г. е включена в списъка на сп. Time със стоте най-влиятелни хора в света и в списъка на сп. Forbes с най-успешните актриси.
През 2007 г. печели наградата за най-добра актриса на Венецианския кинофестивал и награда Златен глобус за най-добра поддържаща женска роля за едно от въплъщенията на Боб Дилан във филма „Няма ме“ и повторно изпълнява ролята на Елизабет I в „Елизабет: Златният век“. За участието си в двата филма Бланшет получава номинации за Оскар.

След това играе в Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп на Стивън Спилбърг като подлата агентка от КГБ полк. д-р Ирина Спалко и в Странният случай с Бенджамин Бътън на Дейвид Финчър.
На 5 декември 2008 г. Кейт Бланшет е почетена със звезда на Холивудската Алея на славата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.