Френската кинолегенда Жан-Пол Белмондо получи почетна статуетка „Златен лъв“ за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция. Актьорът, който претърпя тежък мозъчен удар през 2001 г., пристигна на пресконференцията преди награждаването си с асистент и въпреки осезаемото си задъхване призна, че се чувства „много щастлив и горд да бъде тук, във Венеция“.

„Много щастлив, много горд съм да бъда във Венеция“, каза 80-годишният Белмондо, но остана верен на себе си: „Никога не мисля за миналото. Напред, напред, напред“.

За киноманиаците през годините той беше Великолепният, Асът на асовете, Човекът от Рио, непобедимият французин, широкота усмивка, комедиантът от Новата вълна, любимецът на Трюфо и Годар, припомня Фигаро.

По време на срещата с журналисти Белмондо си спомни своето участие в италианско-френската класика „La Ciociara“ („Чочарка“), която излиза по кината през 1960 г. и в която той играе рамо до рамо със София Лорен. „След това играх заедно с Джина Лолобриджида, Клаудия Кардинале и това е причината толкова много да обичам италианското кино“, пошегува се Белмондо.

При приемането на статуетката Белмондо беше придружаван от френската актриса Софи Марсо и своя син Пол, който е и режисьор на документалния филм за живота на баща си, както и от своя приятел – френският актьор Шарл Жерар.

Кинофестивалът във Венеция 2016


%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%bb%d1%8a%d0%b2

Кинофестивалът във Венеция бе открит за 73-и път на 30 август 2016 г.  с прожекция на филмовия мюзикъл "La La Land" ("В страната Ла-ла-ла") на американския режисьор Деймиън Шазел с участието на Райън Гослинг и Ема Стоун.
Двадесет филма бяха показани в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция - "По млечния път" на сръбския режисьор Емир Кустурица с участието на Моника Белучи, документалната лента "Пътуване във времето" на носителя на "Оскар" Терънс Малик с Кейт Бланшет, научнофантастичният филм "Пристигане" на Дени Вилньов с Ейми Адамс.и Джереми Ренър, биографичният филм за Жаклин Кенеди Онасис "Джаки" на Пабло Лараин с Натали Портман, трилърът "Нощни животни" на модния дизайнер, станал режисьор Том Форд с Джейк Гиленхал, филмът в 3D формат "Хубавите дни от Аранхуес" на Вим Вендерс с Ник Кейв.
Извън конкурсната програма са представени 17 филма.

Копродукцията на Белгия, Холандия и България "Белгийският крал" участва във втората основна конкурсна програма - "Orizzonti" ("Хоризонти") - венецианския еквивалент на "Особен поглед" в Кан и "Панорама" в Берлин, съобщават от "София филм фест". С "Белгийският крал" страната ни се завръща в основните програми на най-стария кинофестивал в света. Последното родно участие в основен конкурс е през 1990 г., когато "Единственият свидетел" на Михаил Пандурски спечели две награди. През последните години българското кино имаше успешно представяне във Венеция с "Отчуждение" на Милко Лазаров (две награди в програмата "Венециански дни") и "Банат" на Адриано Валерио (участие в "Седмица на критиката").
В секцията "Хоризонти", в която награди ще бъдат присъдени от отделно жури, ще бъдат показани 19 филма.

Кинофестивалът във Венеция се закрива на 10 септември с римейка на лентата "Великолепната седморка", режисиран от Антоан Фукуа с Дензъл Уошингтън в главната роля.

информация: Фигаро, АФП, БНР