Одри Хепбърн


оставя името си със златни букви в историята на филмовото изкуство и модата и неслучайно.
Наричана Принцесата на Холивуд и Пепеляшка, с името и се свързва началото на нов кино жанр и на нов стил в модата. Одри Хепбърн вдъхновява дори визията на Снежанка в анимациите на Дисни и популяризира създадената от Шанел малка черна рокля.

Moon River - Breakfast at Tiffany's


"Срещата ми с Одри беше сякаш по воля на съдбата. Тя дойде в ателието ми, защото търсеше рокли за една от героините си – Сабрина. Бях тотално очарован от младостта й, от красотата и крехкостта й. В нея имаше нещо ново и необичайно. Нещо, което Холивуд сякаш зърваше за първи път – неподправеност и чар. Тя успяваше да предаде това усещане и на героините си, които са разпознаваеми дори и сега, след толкова години. Когато кажете Одри Хепбърн, си представяте най-романтичната и естествена жена, която сте виждали на големия екран." С тези думи френският дизайнер Живанши описва жената, с която го свързва дългогодишно сътрудничество и топло приятелство, продължило до смъртта на филмовата легенда през 1993 г. в Швейцария.


Тя започва житейския си път в Брюксел, Белгия – родена е на 04.05.1929г. По кръвна линия е свързвана с кралски родове, но е преминала и през ужасите на войната. Живее в Холандия и играе балет, боледува много и остава крехка и слаба за цял живот. Все пак животът и предоставя немалко шансове, които я изстрелват по върховете на кариерното развитие с убедителен старт, но и не малко труд. След решаваща главна роля на Бродуей, талантът и за киното не остава незабелязан и предложенията заваляват.

odri 3


Следват емблематични рoли, първата от които е в партньорство с Грегъри Пек за "Римска ваканция". А за следващите и роли започва и партньорството с дизайнера Живанши, което също е определящо и за визията и на екрана и в личния живот. След това са филмите "Сабрина", "Клоунско лице", в последния партнира достойно на Фред Астер в танците и отново е облечена от Живанши. Създава и незабравимия образ на Холи Голайтли в "Закуска в Тифани". За "Историята на една монахиня" се готви дълго и отговорно и даже влиза в манастир за известно време.

Получава множество филмови награди и дори вече се пишат роли за нея, а тя самата не слиза от кориците на лъскавите списания с тоалети на Ив Сен Лоран, Диор, Шанел, Баленсиага и налага нов идеал за женски образ. Играе главна роля във "Война и мир".

odri 4
За жалост и двата и брака са неуспешни. Силната и кариера се оказва провокация за съпрузите и. Но в края на живота си намира сродна душа. Постепенно се оттегля от киното и започва да се занимава с благотворителност. Умира от рак на 20.01.1993г., за да остане завинаги онзи безсмъртен символ на крехкост и класа, на деликатност, сила и огромен талант. Вдъхновяваща и до ден днешен.


odri 5