Хачи - котката, която носи късмет

Хачи - котката, която носи късмет
В Япония 2016 г. е година на маймуната, но хора от цялата страна се тълпят в магазина на една тютюнопродавачка северно от Токио, за да се срещнат с нейната котка с късметлийски „вежди“. Остроухата Хачи, описана от местния вестник Mainichi като „служителка“ на магазина в Мито, префектурата Ибараки, има две черни ивици над очите си, приличащи на китайския йероглиф за числото 8, за който в Япония се смята, че носи късмет.

Hachi

Хачи, чието име значи „осем“, е родена месец след земетресението с магнитуд 9 по Рихтер, което удари Североизточна Япония на 11 март 2011 и предизвика смъртоносно цунами и авария в АЕЦ Фукушима.

Котката е прибрана от Йойчи Маеда, който моли тютюнопродавачката Каори Хасегава да се грижи за нея с надеждата тя да донесе късмет на местните бизнеси, пострадали от бедствието.

„Много хора ми казват, че са им се случили хубави неща, след като са видели лицето на Хачи“, казва Хасегава пред вестник Mainichi.

Това не е първият случай на котешка мания в Япония. От Hello Kitty до Doraemon, голям брой рисувани остроухи са използвани за съживяване на бизнеса. Миналата година 3000 души присъстваха на погребението на котката Тама, която през 2007 година бе обявена за почетен началник на гара в Западна Япония.

източник:  Guardian

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.