Магията на Коко Шанел

February 17th, 201610:49 am @

0


Магията на Коко Шанел

На 1 февруари 2016 г. излезе книгата „CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение“  на издателство “Колибри” Биографична книга за магьосницата от света на модата Коко Шанел. Автор е журналистката Мари-Доминик Льолиевр, известна с биографиите на Серж Генсбур, Франсоаз Саган, Бриджит Бардо.

Мисли на Коко Габриел Шанел

koko shanel
Коя е Габриел или Коко Шанел? Ето откъс от книгата:
Шанел не е успяла да стане велика певица, както е мечтала, но затова пък има усет за накитите и вкус към театъра. През двайсетте години тя самата е по-модерна дори от собствената й мода: публиката се интересува живо от нейните любовници, приятели, вили, къщи. А тя от своя страна се старае да привлече вниманието върху себе си. Не е толкова изобретателна, колкото нейната конкурентка Мадлен Вионе, същинска архитектка в областта на висшата мода, но притежава нюх за рекламата. Влизането в определена роля за нея е част от занаята. Винаги е била своя най-добър рекламен агент, а в този момент това е по-вярно от всякога. Когато някой фотограф насочи към нея обектива, тя не пропуска да му намигне. Един от любимите й номера например е трикът с ръкава. Вика манекенка и с две яростни движения разпаря ръкава, а след това отново го закрепя с карфици, „дори когато това изобщо не е необходимо“, … Следва зашиване, като излишният плат влиза в подгъва.
……
На двайсет години тя е красива, на четирийсет – очарователна, на седемдесет – неустоима. Тя позира. С юмрук на хълбока като завоевателка. С издаден напред ханш като леко момиче. С цигара между устните. С ръка в джоба на полата. Начумерена. С детинска усмивка. За Габриел Шанел всичко е спектакъл, на който тя е постановчик. Тя е жена, привързана към представлението и аплодисментите. Макар да не се намира на сцена, тя играе. Нейните къщи са като театрални декори, където тя изпълнява главната роля, за която сама избира костюмите и превръща клиентките си във фигурантки. Модата на Шанел разказва една история, нейната собствена. Нима е възможно Висконти, който има слабост към великите актриси, да не бъде запленен от нея? Именно този чар се опитва той да филмира чрез Роми, която следва безпрекословно препоръките на своята менторка…