Ричард Файнман

Ричард Файнман

Ричард Файнман


По образование съм физик, затова позволете ми да ви представя един от най-добрите физици на 20-ти век, носител на Нобелова награда, автор на знаменитите Файманови лекции по физика (на бг изданието е в 3 тома, големи, денели, сини книги, по които и днес се изучава физика). Известен още с книгите си „Вие навярно се шегувате, г-н Файнман! — приключенията на един любопитен персонаж“ и „Какво те е грижа какво мислят другите? — по-нататъшните приключения на един любопитен персонаж“.

Файман е наричан най-великият ум след Айнщайн.

Richard Feynman 1

Бил Гейтс определя Файман като най-добрия учител


Преди 30 години отидох на екскурзия и се влюбих в Ричард Файнман.

С един приятел планирахме съвместно пътуване и искахме да съчетаем ученето с почивката. Разгледахме филмовата колекция на един от местните университети и видяхме, че тя включва една от лекциите на Файнман по физика. Решихме да я изгледаме и ни хареса толкова много, че си я пуснахме отново. Файнман притежаваше невероятното умение да представя физиката по ясен и същевременно забавен начин. Веднага започнах да търся други негови лекции и оттогава съм му голям почитател. Години по-късно купих правата върху тези записи и работих с Microsoft, за да ги пуснем в онлайн пространството безплатно.

През 1965 година Файнман получава Нобелова награда за физика. През 2015, за да отпразнува 50-годишнината от тази чест, Калифорнийския технологичен институт – където Файнман преподава дълги години преди да почине през 1988 – потърси мнения защо Файнман бе толкова специален.

На мен особено ми допада начина, по който той обяснява как действа огънят. Това познание му носи толкова явна наслада – лицето му направо засиява. И говори толкова простичко, че всеки може да го разбере.

В този смисъл Файнман има много общо с всички невероятни учители, които съм срещал в училища от цялата страна. Човек влиза в класните им стаи и тутакси усеща енергията – как те общуват с учениците – и тяхната страст към предмета, който преподават. Тези учители не са известни, но заслужават също толкова уважение и възхищение, колкото Файнман. Ако съществуваше Нобелова награда за превръщането на алгебрата във вълнуващ и забавен предмет, познавам няколко учители, които бих номинирал.

Впрочем, Файнман не е известен само с това, че е бил велик учител и учен от световен ранг. Той е бил и чешит. Превеждал майски йероглифи. Обичал да свири на бонгос. Докато помагал за разработването на атомната бомба в Лос Аламос, се забавлявал, търсейки начин да разбие сейфовете, съдържащи топ-секретна информация. Файнман поддържал репутацията си на колоритна личност. Колегата му Мъри Гел-Ман, също Нобелов лауреат, отбелязва: „Файнман беше велик учен, но влагаше много усилия в измисляне на анектоди за самия себе си.“

Бил Гейтс, председател на Bill & Melinda Gates Foundation, за Gatesnotes.com (Статията е препубликувана в LinkedIn.com)

Richard Feynman kniga

Книгата, която ри препоръчваме да прочетете. Файнман е известен с начина по който е умеел да се шегува

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.