Световен ден на метеорологията

Световен ден на метеорологията

Световен ден на метеорологията


World Meteorological Day


На 23 март  отбелязваме световния ден на метеорологията.

Спомням си как на лекция академик Панчев се шегуваше, че може би трябва да се празнува на 1 април или на 22 март.  Ето защо е избрана датата 23 март – на тази дата влиза в сила през 1950 г. на Конвенцията, с която е създадена Световната метеорологична организация.
В този ден се прави и равносметка за заслугите и приноса на националните хидрометеорологични служби (ХМС) по отношение на предоставянето на компетентно обслужване в защита на живота и имуществото на хората от природни бедствия свързани с времето, климата и водите, както и за опазването на околната среда.
Първите метеорологични наблюдения от нов тип по нашите земи, за които имаме запазени материали, датират от 1860 г. Те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе посредством първата станция по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по р. Дунав, в която се помествали барометър, термометър и дъждомер.
След освобождението на България началникът на създадената в Русе на 31 юли 1879 г. Дунавска флотилия и Морска част – капитан-лейтенант Зинови Петрович Рожественски – поема инициативата за строеж на специална сграда за метеорологична станция и набавянето на нови подходящи уреди, апарати и съоръжения.

sinoptic station
Строежът на метеорологичната станция е реализиран през 1884 г. върху място, откупено от войводата Панайот Хитов. Постройката е каменна кула, известна с името Флотската кула. Оттук се водят наблюдения и се извършва сигнализация от моряците на вахта към залива пред кулата.
Днес във Флотската кула работят специалисти хидролози, метеоролози, метеорологични наблюдатели. На базата на събраните данни ежедневно се съставя Бюлетина за река Дунав, който звучи по Българско национално радио от 50-те години на миналия век.

Снимката е на урагана Катрин, 28.08.2005

Съжалявам, че реално не съм работила това, което съм учила, но така се стекоха нещата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.