Международен ден за съпричастност със засегнатите от СПИН/ХИВ се отбелязва всяка трета неделя на месец май.

Английското наименование на кампанията е Candlelight Memorial или Ден за възпоменание със запалени свещи. За първи път е честван през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден десетки хиляди хора по света, загубили близки, ще запалят свещи и ще се присъединят към мирни походи.

В България този ден се отбелязва за първи път през 1992 г.

Регистрираните носители на ХИВ у нас през 2014 г. са 1889,  като заболелите за тази година са 59 (данните са на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването).
През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на жените. Като основна уязвима група се очертават хомосексуалистите - мъже. При другата уязвима група - хората, употребяващи интравенозни наркотици. Данните показват, че броят им намалява - от началото на годината те са 5. Близо 21% от новорегистрираните през 2014-а като серопозитивни са младежи под 29 години.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатно лечение за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Центрове за лечение към инфекциозните клиники има в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.