Как цветът на дрехите влияе на настроението ни


Нашето възприятие за цветовете се определя от обичаи, културни традиции и в много отношения – от самата природа. Така например червеното ускорява пулса. Съответно – когато избирате своя гардероб, подбирането на правилните цветове може да подобри както вашето настроение, така и това на хората наоколо.

Как цветовете влияят на здравето


В тази статия ще ви представим полезна информация за различните емоции, които отделните цветове произвеждат.

Червено Този цвят не е толкова праволинеен, колкото изглежда на пръв поглед. Преценката ви в това отношение трябва да е безпогрешна. Необходимо е да подберете правилния оттенък, който ще си отива с цвета на кожата ви. Червеното облекло може да ви направи по-самоуверени и да ви отличи от тълпата. Дали тази популярност ще ви допадне – това вече е друг въпрос. В повечето части на света червеният цвят е обгърнат с аура на опасна страст и сексуалност. Освен ако не живеете в Индия, разбира се, където това е традиционният цвят на булчинските рокли.

Комбинация от черно и червено пък е истинска модна класика. Можете да носите този цвят и с бяло или бежово, за да създадете по-балансиран и мек ефект.

Жълто Според световноизвестната стилистка Жанин Май този слънчев и животоутвърждаващ цвят може да ви помогне да установите приятелски отношения дори и с най-превзетите и надменни личности. Подобно при червеното, и тук трябва да сте внимателни при избора на оттенък, който няма да се бие с цвета на кожата ви. Ако не сте сигурни над какво да се спрете, пробвайте най-напред с аксесоари или поли – предмети, които няма да засегнат горната част на тялото ви в цветово отношение.

Синьо Синьото е противоположност на червеното – то намалява кръвното ни налягане. Без значение дали смятате да разпуснете след дълъг и тежък работен ден или пък се подготвяте за важна първа среща, синият цвят е перфектният избор в това отношение. Той може да ви помогне да се отпуснете и да създадете позитивно първо впечатление. Ако оттенъкът на сините ви дрехи е прекалено тъмен, най-добре ги комбинирайте с неутрални или светли дрехи, за да постигнете баланс.

Зелено Още един цвят, който може да бъде хем успокояващ, хем освежаващ. Зеленото има множество оттенъци, което го прави подходящ за всички типове кожа. Ако искате да подчертаете вашите зелени дрехи, използвайте аксесоари с неутрални цветове. В случай че сте се спрели над не особено ярък оттенък, можете да комбинирате зеленото облекло с бижу или шапка с ярък цвят.

Виолетово С този цвят ще излъчвате опит и самоувереност. Съветваме ви да носите подобни дрехи на интервю за работа. „Виолетовите одежди могат да направят така, че едно младо лице да изглежда по-зряло“, отбелязва Жанин Мей. Нещо повече – виолетовото е способно да оживи дори и най-обикновеното лице. Виолетовите дрехи си отиват идеално с пастелни оттенъци.

Черно Цветът, който отива на всички! Когато става дума за дрехи, черният цвят е известен с това, че придава изтънченост и елегантност. Същевременно обаче може да излъчва и своеобразна тъга. За да се уверите, че вашето облекло е очарователно, а не зловещо, най-добре го комбинирате с един светъл детайл или украшение.

Оранжево Цвят, който комбинира „слънчевото“ качество на жълтото с дълбочината на червеното. То е идеално за стимулиращи дейности и в случаите, когато искате да пробудите своята креативност. Не трябва да засенчвате подобен самодостатъчен цвят с нещо прекалено очебийно. Комбинирайте го със студени или неутрални цветове.

Сиво - цветът на баланса – не е нито тъмен, нито светъл. Ако човек има много сиви дрехи, това обикновено означава, че се стреми да остане невидим. Сивото демонстрира спокойствие, предвидимост и зрялост. Много хора се обръщат към сивото в по-зрелите си години. Тъй като сивото е неутрален цвят, изключително трудно е да се характеризират хората, които го предпочитат. Това може да е свенливата „сива мишка“, готова чинно да спазва всички правила, така и безкомпромисната рационална личност, която никога не поддава на емоции. Така или иначе, повечето хора, които предпочитат сивото, не обичат да привличат вниманието и се стремят към неутралност.

Източник: BrightSide