Щастливо бебе

Щастливо бебе

Как се развива бебешката усмивка


Усмивката на бебето е естествен опиат за майката


Удивително е как в течение на първата годинка беззъбата усмивка на бебето започва да се превръща в начин за изразяване на удоволствие, за общуване, а постепенно се появява и чувството за хумор. Тук подробно са представени фазите, в които всичко това се случва.

0-6 седмици: Усмивката е рефлекс
Забелязали сте първите гримаси на бебчето, докато спи. Виждали сте го да се мръщи, да се стряска и... може би да се усмихва. "В РЕМ фазата на съня бебешкият организъм претърпява физиологични промени, които активират определени рефлекси - и един от тях е усмивката" - обяснява д-р Памела Гарсия, клиничен психолог в Далас, САЩ. В този момент това вероятно е физическа, а не емоционална реакция.

6-8 седмици: Усмивката е реакция
Когато бебето поотрасне, започва да се усмихва на неща, които са му приятни - гушкане, гласове, лица. Но не очаквайте прекалено много на този етап. Усмивката е отговор на сетивни усещания, а не социална реакция. "Може да ви е приятно да си мислите, че тази усмивка означава някакво признание за това, че сте най-добрата мама на света. Разбира се, че сте! Но тези усмивки все още не са доказателството. Бебето ви все още дори няма ясна представа кои сте." - казва педиатърът Шарлот Коуан.

И все пак, може да опитвате да насърчавате усмивките, като научите какви шумове и изражения го карат да реагира. Давайте на детето си достатъчно възможности да изучава лицето ви, докато му говорите нежно. Имитирайте израженията му, и то може да започне да имитира вашите.

2-3 месеца: Развива се социалната усмивка
До този момент усмивките на бебето ви са били вътрешни реакции на неща, които привличат вниманието му. Вече не: на този нов етап детето иска да осъществи връзка. То ще се усмихне, когато ви види, и ще реагира, когато издавате смешни звуци (мууу, грух-грух, би-биийп). То ще научи също, че може да предизвика реакция у вас, когато се усмихва, а не само когато плаче. Гукането и другите бебешки звуци са неговите опити да се изрази. Сега няма съмнение. Вие сте неговият любимец. "То ще пищи и ще се смее, когато играе с вас" казва д-р Мери Елън Рена, педиатър от Ню Йорк, САЩ. Бебето реагира с цялото си тяло, като маха въодушевено с крачета и ръчички.

Не забравяйте обаче, че не можете да го накарате да се усмихва винаги, когато искате, и ще има и други емоции за изразяване. Но ако до 12-седмична възраст не се е усмихнало нито веднъж, трябва да се консултирате с вашия педиатър.

Около 6 месеца: Усмивка с повод и без повод
Макар че всяко бебе се развива със собствен ритъм - и някои бебета просто са по-усмихнати от други - в средата на първата годинка, вашето бебе вероятно ще е специалист в усмивките. "Шестмесечните бебета ти се смеят насреща, независимо какво правиш."

Около 9 месеца: Избирателна усмивка
Това е възрастта, когато детето ви познава като специален човек, различен от останалите хора, но и това си има недостатък: появява се страхът от непознати. Вашето досега приятелски настроено към всички пеленаче спира да се усмихва на непознатите хора. Дори това да не е толкова приятно за вас, разпознаването на лица е знак за здравословно развитие.

Нещо, което също си струва да се отбележи: чувството му за постоянството на предметите се е засилило. Детето знае, че нещо съществува, дори когато не го вижда. Можете да го накарате да се усмихне, като играете на криеница. "Има го - опа-а, няма го!" е идеалната игра за разсмиване на деветмесечно бебе.

След 12 месеца: Детето вече има чувство за хумор.
Редом с развитието на езиковите умения, се появява и чувството за хумор. "Бебетата на тази възраст не спират да се смеят, когато правите смешни звуци" казва д-р Коуан. Когато бебето реши, че нещо е смешно, иска да получи реакция и от вас. Затова, смейте се с него. Изпуснете нещо на пода или направете смешна физиономия. Следва истерично веселие. "Изненадата е важен елемент в разсмиването на бебетата. - казва д-р Гарси. Сложете бебето на коленете си, запейте песничка, след което леко го изпуснете, сякаш ще падне." Възползвайте се от този весел период. Не всеки ден срещате човек, който си мисли, че сте най-забавният човек на света.

Защо бебетата се усмихватИзточник: parents.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.