Чети с мен

Чети с мен
На 11 юни 2016  г. за трети път се проведе инициативата „Чети с мен”, тази година в Пловдив. Пред десетки деца и ученици в Градината „Цар Симеон” държавният глава прочете приказката „Дядо вади ряпа”. През тази година се навършват 130-години от рождението на българския писател Ран Босилек. „Изборът ми на приказка не е случаен, важно е да помним поуката, че само с общи усилия можем да постигнем успехи”, каза президентът на събитието.

Росен Плевнелиев цитира думите на писателя и поет Ран Босилек, като напомни, че децата трябва да бъдат възпитавани да ценят българското творчество и да обичат четенето. „Народните приказки са първата духовна храна за малките”, заяви президентът пред младите посетители на инициативата.

 

Откъс от своята книга "Мистър Фини" прочете холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе, която поздрави всички присъстващи с думите: Любовта ми към България е голяма. Тя e посланик на ЮНЕСКО по въпросите за грамотността и председател на фондация The Reading and Writing.

mr fini

Бурни аплодисменти предизвика и появата на Поли Генова, която се беше спряла на Мечо Пух. За участието си в инициативата тя заяви:За мен е важно да подкрепяме идеята за това, че всички трябва  да четем, защото книгите ни помагат да се развиваме, помагат ни да имаме хубав изказ, помагат ни да мечтаем.

Марта ВачковаИрмена ЧичиковаДони и Нети, Георги Господинов, и много други известни български творци, прочетоха части от любимите си книги. Бяха връчени и наградите "Читател на годината" на Народната библиотека "Иван Вазов". И днес в града продължават събитията от програмата на фестивала "Пловдив чете", а на централния площад са разположени красивите павилиони на издателствата.

Пълната програма на „Чети с мен” можете да намерите на страницата на инициативата във Facebook - Чети с мен.

Дали българинът чете? Дали работят библиотеките? Дали са достъпни книгите като цена? Има много какво да се желае още по въпроса. Но днес много от книгите са достъпни онлайн, може да ги намерите дори безплатно. Така че оправдание няма. Учете чужди езици, на английски или на руски може да се намерят много повече книги.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.