Какво ще бъде времето през лятото

Какво ще бъде времето през лятото
 

Искаме да знаем отговора на този въпрос за да може по-добре да планираме лятната си отпуска, а и за да знаем кога ще са най-големите жеги за да сме подготвени.

Лятото ще бъде такова, каквото го познаваме през последните 20 години - сравнително топло, слънчево и с нормални валежи - Това е прогнозата на климатологът доц. д-р Георги Рачев пред БТА.

Очаква се валежите да бъдат малко повече през август, но това не означава, че те ще бъдат страшни и че ще вали през целия месец, това са т.нар. летен тип валежи, когато за един или за няколко дни пада месечното количество на валежите. По думите му лятото ще бъде перфектно за туризъм и почивка.

Очаква се с нормални валежи да бъдат юли, август и по всяка вероятност и първата половина от септември.

И юли, и август имат своите предимства за почивката на море в България. Юни е перфектен месец за почивка, особено през втората половина на месеца. Септември също е много добър, особено за онази категория от хора, които не трябва да се излагат на силно слънце и на високи температури.

Слънцето в началото на септември е благоприятно за хората със сърдечно-съдови проблеми, които трябва да се пазят от високите температури. Първата половина на септември, а дори и целият месец, времето по морето у нас е много добро и изключително благоприятно за къпане. Вечерите през септември са по-хладни, но пък почивката е по-здравословна.

summer more

Доц. Рачев поясни, че на нашето море юли е по-горещият месец, обикновено с по-продължителни високи температури, докато през август, слънцето е по-ниско над хоризонта. Температурите са с 1-2 градуса по-ниски и по принцип август винаги е по-сухият месец от юли.

Лятото започна по-рано от астрономическото си начало, въпреки че общото усещане е било за по-хладен от нормалното месец май, който завърши с нормални температури, характерни за нашия климат или със средни температури за периода 1960-1990 г. Сега лятото е в разгара си, като най-топлите места са Балканският полуостров, Иберийският полуостров, а в останалата част на Европа е доста хладно, обобщи климатологът.

По думите му очертават се също още пет дни с високи температури - над 30-35 градуса. Това са т.нар. големи горещини, които са характерни за втората половина на юли - Горещници.

По думите на доц. Рачев в прогнозата, че през юли и август температурите ще достигнат до 39-40 градуса, а може и да ги надхвърлят, няма нищо неестествено. Това се случва всяка година, защото климатът на България е такъв.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.