Пълнолуние и слънцестоене

Пълнолуние и слънцестоене
Лятното  настъпва слънцестоене настъпва през нощта на 21 юни 2016 г., малко след 01:30 ч., което бележи началото на астрономическото лято. Тази година то съвпада с рядко срещано явление – пълнолуние по време на слънцестоене.

slyncestoayne google

Пълнолунието през юни се нарича Ягодова Луна (Strawberry Moon), защото по това време на годината започва масовата беритба на ягодите. При нас в България ягодите зреят по-рано – май месец в градините, но горските ягоди зреят в средата на юни.

divi yagodi

Пълнолуние и слънцестоене - в една нощ, тази нощ. И първите диви ягоди в планината... Лято е!


В някои части на света това явление  е наричано още „розова луна”, „луната на дългите нощи”, „гореща луна”, както и „медена луна”, защото съвпада с предпочитания за провеждане на сватби месец – юни.

 

За последно съвпадане на  „ягодовата луна” с лятното слънцестоене е било наблюдавано в Северното полукълбо през 1967 г. Следващото пълнолуние по време на слънцестоене ще бъде след 46 години на 21 юни 2062 г.

Лятното слънцестоене е моментът, в който зенитът на слънцето е в най-далечната точка от екватора. Тогава обикновено е  най-дългият ден в годината, а нощта - най-къса. Лятното слънцестоене е известно и като „северно”, защото слънцето е над Тропика на рака в Северното полукълбо.  В същото време в Южното полукълбо настъпва астрономическата зима.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.