Стилът и красотата нямат възраст


Персонажите на днешната ни тема са онези жени, които помнят други времена, съвременнички са на Фрида Кало и носят безценната опитност на вечния стил и отминаващите моди. Нашумелите напоследък стилни дами на респектираща възраст, предизвикали толкова внимание, възторг и овации последните сезони, са заработили и напълно заслужили славата си и заслужено пръв пример е 94-годишната нюйоркчанка, интериорен дизайнер, модна икона и „рядка птица“, какъвто е прякора и - Айрис Апфел.

Айрис Апфел, снимка: © Getty Айрис Апфел, снимка: © Getty

Така е озаглавен и популярният филм за тази колоритна личност, която е винаги в настроение, с огромни аксесоари и с неизменните кръгли очила...

Не можем да не припомним веднага и за респектиращо красивата и днес, със сребристо белите си коси, Кармен Дел'Орефайс, която също гони 90-те!!! Тя и сега не слиза от модния подиум, по-популярна от всякога и все така търсена като модел, макар да е била е и актриса, която С. Дали нарича своя муза...

Кармен Дел Орефис Кармен Дел Орефис

В книгата на рекордите на Гинес тя е записана като моделът с най-продължителна кариера. Работата си в модата Кармен започва на 15-годишна възраст – а това било през 1945 г.


Вероятно ще си спомните, че сте виждали напоследък и не веднъж, стрийтстайл постове от различни блогове и точки на света с хора над 60-те, със завидно отношение към модата, личен стил и присъствие на духа и те като че ли винаги са взаимно свързани фактори, учещи ни най-вече на отношение към себе си! Напоследък наистина се разшумя около ветераните в модата и може би, защото сме така зажадняли за положителни примери и оптимизъм...и ето още: 87-годишната Дафне Селф, от най-активните работещи манекени на такава възраст, при това без пластични намеси.

Дафне Селф Дафне Селф

Самата Вивиан Уестууд, чиито дефилета Дафне е закривала, също може да се каже, че е от живите легенди на модата...

Дори 62 годишната Ясмина Роси, с фотосесиите си на бельо, младее на фона на предишните примери...

Ясмина Роси Ясмина Роси

Както и 67 годишната Мей Мъск, лицензован диетолог, но по-известна като лице на редица бюти кампании.

Мей Маск Мей Мъск

На своите почти 70 години Майе Мъск е модел, диетолог, автор на книги по здравословно хранене, майка на три деца и баба  на 10 внука. Най-известното й дете е самия Илон Мъск – основател на компанията PayPal и SpaceX, управител на Tesla Motors, един от най-големите инвеститори в света, с богатство оценявано на 12 милиарда долара.


Прекрасни "само" на 60 са и Орнела Мути, която далеч надмина славата си на успешна актриса...

Орнела Мути Орнела Мути

Иман, бивш модел и съпруга на Д. Бауи...

Валери Пейн, която се върна към кариерата си на модел на 65 г. - сега е почти на 70!!!

Известният и любим модел на Р. Аведон, Верушка - 74г., един от най-преуспелите модели Лоран Хътън -76 г. /с рекордните 26 корици на Вог/ . На 80 години е още една от музите на Аведон - легендарната Чина Мачадо.

Не може да не споменем и другата легенда от 60-те - Туиги / в момента на 66 г. /.

На толкова е и Миу Миу, която се радва и на успешното развитие на своя бранд.

Също и Каролина Херера, с обожавания от милиони жени по света бранд и сама изключителен пример за стил и вкус към красивото- „само“ на77 години.

София Лорен, снимала се в последните имиджови фотосесии на водещ италиански бранд - 81 години.

Тук е и прекрасната Мерил Стрийп, което прави невероятни роли и на 67 години.

Над 80 са и танцьорката, станала модел на 82 г. и лице на водещ моден бранд - Жаклин Мърдок, Гите Лий , Франсоаз де Стал и много други.

Тук е моментът да припомним календара на Пирели за 2016-та, с Йоко Оно и не само, който шокира с подбора си на модели тази година. Но пък напълно потвърждава тренда в модната фотография, за който говорим. И последните рекламни кампании на водещи италиански марки и далеч не само...

Изводът ли!? Както е в стилистиката на Айрис Апфел, с която започнахме, може би е добре да приключим с това:

не се страхувайте от възрастта си - повече аксесоари и по-малко комплекси ...и най-вече с усмивка!