Колко успешна сте на работа? Постигате ли целите, за които мечтаете? Изкачвате ли се по стълбицата на професионалното развитие или по-скоро напоследък най-вече правите компромиси? Ако ви се струва, че сте в период на блокаж, може да е защото подходът ви вече не е правилен за ситуацията, конкретната работа и кариера.


earn-your-seat-on-a-corporate-board-1Джил Грифин (Jill Griffin), директор на борда на веригата ресторанти в САЩ Luby's/Fuddruckers коментира темата в книга, озаглавена "Спечели си място в корпоративен борд" (Earn Your Seat on a Corporate Board: 7 Actions To Build Your Career, Elevate Your Leadership,and Expand Your Influence), издадена през март 2016 г. в Щатите. На един етап в миналото, както много други жени, Грифин започва да се интересува активно защо има толкова малко дами на ръководните постове в корпоративните бордове на директорите. Започва да интервюира жени в уважавани компании на страната си, заемащи високи бизнес позиции. Така установява какво ги различава от всички други. Резултатите ще бъдат публикувани в друга книга през следващата година, посочва сп. Inc. в сайта си. Ето най-важното, което Джил Грифин е открила, накратко:

Най-успешните жени се придържат към визията си, вместо да правят компромиси или да се нагаждат. Те измислят това, което искат, така както си представят че е хубаво да се случи и планират постигането му. "Не позволявайте на обстоятелствата да ви преместят или да променят приоритетите ви", съветва Грифин. "Като сложите котва в смисъла, ще станете способни да задвижите намеренията си към този човек, който имате нужда да бъдете; към това, зад което заставате и талантите и дарбите, с които можете да създадете принос в света".

12 качества на успешните жени


Излизат извън комфортната си зона. Не позволяват на страха - това силно и понякога вездесъщо чувство - да ги превземе и отклони от техните задачи. "Всъщност, вие трябва да търсите възможности. Лесно е да станем самодоволни, но растежът не се случва в лесните моменти - той става, когато сме хвърлени в дълбокото и се налага да заплуваме, иначе ще потънем". "Дълбокото дъно на басейна рядко е пренаселено от плувци, така че ще ви забележат, за добро или лошо", шегува се Грифин.

Извличат максималното от неуспехите. "Това е една малка тайна, която чувах отново и отново в тези интервюта", казва Грифин. "Много пъти момент на пробив идва, маскиран като разочарование. Работете през тези моменти и често ще откриете, че изходът не само работи, но и работи по-добре, отколкото сте си представяли", казва Грифин. "Щом сте поработили над спънката, запишете това в паметта си. Ще имате и други моменти като този в кариерата си и ще извличате кураж и сили от миналите трудности, те ще ви отведат отвъд следващата", продължава тя.

earn-your-seat-on-a-corporate-board-3

Правят това, което не се очаква от тях. Не се страхуват да опитат нови неща. Това ги различава от тълпата. "Друг начин да прекрачите границата (на комфорта) и да се отличите е като направите неща, които колегите ви не биха искали да сторят", казва авторката. Една от интервюираните от нея успешни жени на ръководни постове е споделила, че е прекарвала късни нощи в празния офис, звънейки на клиент след клиент, дълго след като всички са се прибрали у дома. Нейната упоритост и воля са я отвели по-високо в кариерата.

Имат големи амбиции. Мъжете по начало се стремят на високо, докато жените често си поставят по-посредствени цели от това, на което са способни, наблюдава още Грифин. Това трябва да се промени. Така че бъдете смели, целете се към звездите!