Учени установиха, че жените са генетично програмирани да живеят по-дълго от мъжете и същата тенденция се наблюдава при нашите прародители - приматите, съобщи "Дейли мейл".

Според изследването на проф. Сюзан Албъртс от университета "Дюк" по-краткият жизнен път на представителите на силния пол има дълбоки наследствени корени.

Екипът й установил, че хората по света живеят по-дълго и по-здравословно, в сравнение с миналото. Този напредък увеличава шанса за оцеляване на бебетата и намалява риска от преждевременна детска смъртност.

old-people-pix

Учените анализирали мета данни за над един милион раждания и смъртни случаи от XIX век до наши дни. В масива били включени и статистики от пост-индустриалните общества, като тези в Япония и Швеция, а също така и от прединдустриалните времена.

Тези данни били сравнени с продължителността на живота на няколко вида примати през последните 5 десетилетия. Сред изследваните маймуни попаднали лемури, капуцини, шимпанзета, павиани и горили.

Датата 24 ноември 1859 г. е забележителна. На този ден се появява в книжарниците на Лондон една книга – „Произходът на видовете“ на британския естественик Чарлз Дарвин (1809–1882 г.) 


На 24 ноември 2074 г. е открит Първият австралопитек Той е бил от женски род и е кръстен от своите откриватели Люси.


И при хората и при приматите било констатиран генетически ущърб при представителите на мъжкия пол, в сравнение с женския.