Сигурно някои от вас са гледали филма Люси, филмът беше едно от добрите заглавия на 2014 г. Името на филма не е случайно, имаше и епизод в който се показва една маймуна. Тази маймуна се нарича също Люси и на нея й е отредено определено място в еволюцията на човека.
На 24 ноември 2015 г. Google ни напомни за нея

41 години от откриването на първите австралопитеци


Първият австралопитек е бил от женски род и е кръстен от своите откриватели Люси, като това име е вдъхновено от легендарната песен на Beatles, Lucy In The Sky With Diamonds. Въпросните фосили са открити преди 41 години и точно това е причината за днешното лого на началната страница на Google. Това откритие променя изцяло идеята ни за начина, по който първите хомониди са възприемали околния свят. Ако не бяха подобни същества ние вероятно не бихме се развили по начина, който днес ни превръща в най-интелектуално развития вид на планетата.

lusi g

Aвстралопитеците са изчезнал вече човекоподобен род, който мнозина учени смятат, че това е първият представител на хоминидите. Те са населявали територията на Земята в периода преди 3 - 5 млн. години. Множеството изследвания разкриват, че членовете на тази група са живеели предимно в Южна Африка, Кения, Танзания и Етиопия, а благодарение на собственоръчно изработени сечивa в които са използвали рога, зъби, кости и остри камъни са успявали да създадат примитивни оръжия, с които са ловували, за да се изхранят.
Данните на учените разкриват, че представителите на австралопитеците са имали максимален ръст, който е достигал между 120-170 сантиметра, като любопитен факт е, че обемът на черепа е между 450-700 cm3, което го прави по-голям в сферата на очната кухина на горилата, орангутана и шимпанзето.
В продължение на двa милиона години австралопитеците успяват да се адаптират към суровите условия и да разширят сериозно своето присъствие, но тяхната епоха продължава приблизително същото време. След което те постепенно изчезват като видове. Австралопитеците изиграват ключова роля в човешката еволюция и притежават много важни гени, които всеки един от нас е развил днес. Учените показват, че те са ходели на два крака и са ловували предимно за плодове, семена и сурово месо. Това са предшествениците, който еволюцията е позволила да се превърнат в съвременната концепция за "хомо сапиенс".

lusi munk 1

Датата 24 ноември 1859 г. е забележителна. На този ден се появява в книжарниците на Лондон една книга -  „Произходът на видовете“ на британския естественик Чарлз Дарвин (1809–1882 г.)

Charles_Darwin_aged_51

Книгата е един от основополагащите трудове в историята на науката и може би най-значимия за биологията. В монографията Дарвин излага своята теория, че организмите еволюират с помощта на естествения подбор, като доказателствата му са данните, които събира по време на пътешествието си с кораба „Бийгъл“ през 30-те години на 19 век.

Книгата на Дарвин „Произход на видовете“ излиза от печат в тираж от 1 250 екземпляра, който още същия ден е изчерпан, който е много голям за времето си. В нея той излага „един дълъг аргумент“ от подробни наблюдения, заключения и обсъждане на възможни контрадоводи. Единственият намек, който Дарвин прави за еволюцията на човека, се заключава в сдържаното изказване „ще се хвърли светлина върху произхода на човека и неговата история“.

Пълното име на труда е On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.