17 януари. Антоновден

17 януари. Антоновден

"Повторението на дадено твърдение не след дълго се превръща в вяра.След като вярата се превърне в дълбоко убеждение…тогава нещата започват да се случват" Мохамед Али


Имен ден празнуват: Антон, Антония, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тони, Тоня.

Православна църква чества Свети Антоний Велики – Антоновден. Житието на Антоний Велики гласи, че прекарва 20 години в пълно усамотение в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Трапеза на Антоновден. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Празник на град Антоново.

Италия – ден на Свети Антонио (Festa di Sant’ Antonio Abate)

На 17 януари в Италия се отбелязва деня на свети Антоний. Светията е покровител на селището Новоли в област Пулия, където в негова чест се пали огромна клада. Навечерието на празника е свързано със запалване на най-голямата клада на Средиземноморието. Нарича се "Fòcara di Novoli" (Фокара ди Новоли) - кладата на народното изкуство, изградена по особен начин от лозови клонки. Те я висока 25 метра и е с диаметър 20 метра. На върха й е поставена икона на Св. Антоний – символ на огъня и закрилник на животните.
Традицията изисква в навечерието на празника да се консумират ястия от агнешки чревца, а на деня на Св. Антоний се яде риба, забранени са млечните продукти.

st antonio italia klada 2017

 Ден на децата изобретатели - Kid Inventors’ Day – отбелязва се на рождената дата на Б. ФранклинKid Inventors’ Day


На този ден

 • През 49 г. пр.н.е. Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар.

 • През 395 г. Римската империя е разделена на Източна и Западна - между синовете на император Теодосий I - на Източна с владетел Аркадий и Западна с владетел Флавий Хонорий.

 • 1377 г. Ватикана става резиденция на римския папа

 • През 1562 г. във Франция са легализирани хугенотите.

 • През 1605 г. излиза първото издание на "Дон Кихот" от Сервантес.

 • През 1733 г. английският капитан Джеймс Кук става първия мореплавател, пресякъл Южния полярен кръг.

 • През 1765 г. братът на Паисий Хилендарски - Лаврентий, подарява бащината си къща в Банско за метох на Хилендарския манастир.

 • През 1793 г. конвентът на Франция гласува да бъде екзекутиран крал Луи XVI.

 • През 1819 г. Симон Боливар обявява Колумбия за самостоятелна република.

 • През 1878 г. по време на Руско-турска война (1877–1878) при битката за Пловдив открива пътя за руско настъпление към Цариград; освободен е Ямбол.

 • През 1917 г. САЩ купуват от Дания Вирджинските острови за 25 млн. долара.

 • През 1959 г. е извършена реформа на административното разделение на България - разформировани са административните окръзи и околии и са създадени 30 нови административно-икономически окръзи, които по-късно стават 28.

 • През 1969 г. "Бийтълс" пускат на пазара албума си Yellow Submarine – „Жълта подводница”.


Родени на този ден

1706 Бенджамин Франклин -  американски политик, общественик, учен, издател, дипломат, изобретател и един от Бащите-основатели на САЩ.

1863 Константин Станиславски -  руски съветски актьор, режисьор, педагог и теоретик на театъра. Създава школа и направление, които представляват нов етап в развитието на сценичния реализъм.

1899 Ал Капоне – „С добра дума и револвер можеш да постигнеш много повече, отколкото само с добра дума.“ - гангстер с неаполитански произход, роден в Ню Йорк.

1933 Далида - родена Iolanda Gigliotti, Йоланда Джилиоти - италианска певица, родена в Египет. Известна е предимно като изпълнител на френскоезични песни

1942 Мохамед Али - смятан за най-добрият боксьор на 20-и век и един от най-великите атлети в историята

1962 Джим Кери - канадски актьор, комик, сценарист и продуцент. Познат е с енергичните си комедийни изпълнения и е описван като една от най-големите звезди на Холивуд.“Paroles, paroles” – Далида и Ален Делон

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.