Правила, които правят скандинавците щастливи хора

Правила, които правят скандинавците щастливи хора
Швеция, Стокхолм в продължение на две години живяхме в този гранитен град на севера. Триизмерен заради мостовете, които свързват островите и морето, което остава някъде до теб. През лятото с белите нощи се свиква, докато усетиш, че ти липсва мрака на юга, но през зимата жадуваш за светлина. Хората са различни, не са като у нас  (и в Барселона са различни). В Стокхолм може да видите много хора, които са в движение, пеша по улиците, с колело… спокойни, усмихнати, уверени хора, но които са като затворени зад тази учтива усмивка и не знаеш какво се случва в тях. Мога да кажа, че в Стокхолм съм се чувствала най-сигурна и пазена от законите и правилата за поведение. Възпитани са шведите и е спокойно в тяхната компания.

Дали най-щастливите хора живеят в Скандинавските страни? Отговор може би дава статистиката

10 страни, в които живеят най-щастливите хора


Всяка година ООН издава "Доклад за Световното щастие" (World Happiness Report), измервайки качеството на живот на гражданите по целия свят. Опитни експерти правят анализ на данни в различни сфери на живота като икономика, психология, здравеопазване, обществения ред и др., за да определят как измерването на благосъстоянието може да бъде ефективно използвано за оценка на напредъка на нациите. През 2016 г. това са Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия, Швеция.

4 правила, които правят скандинавците най-щастливите хора на Земята


В почти всяко изследване на нивото на щастие в различни страни Дания, Норвегия и Швеция периодично заемат първите места в класациите. Разбира се, в тези страни стандартът на живот е достатъчно висок, но освен това скандинавците имат няколко общи правила, поради които не спират да се радват на живота. Редакторите на сайта AdMe.ru  ни разкриват 4-те основни правила, които правят скандинавците най-щастливите хора на Земята.

1. Смирение и уважение към другите


В северните страни съществува т.н. закон за Янте. Това е неизречен набор от правила, които обясняват скандинавския манталитет:

  • Не мисли, че си специален.

  • Не мисли, че си равен.

  • Не мисли, че си по-умен.

  • Не мисли, че си по-добър.

  • Не мисли, че знаеш повече.

  • Не мисли, че си по-важен.

  • Не мисли, че си умееш всичко.

  • Не си позволявай да се присмиваш.

  • Не мисли, че друг ти е виновен.

  • Не мисли, че можеш да поучаваш.


И въпреки, че скандинавците понякога се подиграват на този неписан закон, той наистина помага да се създаде едно изключително приятелско и сплотено общество. Скромността и уважението към другите, предпазва от арогантност и показност.stockholm pix 1

2. Баланс между семейство и работа


Скандинавците добре осъзнават това, колко е важно да отделят достатъчно време на семейството и на работата си. Много офиси и предприятия в Дания затварят не по-късно от 17 ч. и не допускат извънреден труд, а за работа в почивните дни и дума не може да става. В Норвегия наскоро дори въведоха 6-часов работен ден, за да имат служителите повече време за семейството си.

3. Топлината на домашното огнище


Датчаните имат една дума, която олицетворява и дома, и уюта, и топлината от общуването със семейството и приятелите - "hygge". Hygge е солидарност, комфорт, подкрепа и внимание. Думата влезе в списъка на най-популярните думи на 2016 г. според Оксфордския речник. Голяма, многозначима дума, която въплъщава цялата скандинавска философия.hugge

4. Реалистични очаквания


В своята книга "Щастливи като датчаните" Малин Рюдал представя рецептата за щастие на тези хора. Една от най-важните тайни е способността да се формулират реалистични очаквания. Това обаче не означава да спрете да мечтаете и да си поставяте амбициозни цели. Но колкото по-реалистични очаквания имаме по отношение на приятелите и семейството си, толкова по-малко ще бъдат изненадите. Сравняването на себе си с другите, също не е най-добрият начин да получите щастие. Добре е всеки да е в състояние да осмисли факта, че има всичко и да се радва на това. Скандинавците смятат, че са по-продуктивни в сравнение с тези, които имат по-малко, но в същото време никога няма да поставят себе си над другите.

photos: Stockholm

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.