На война с косопада

На война с косопада
Началото на есента, края на септември, октомври, са придружени не само със захлаждане и чести дъждове, но и с много падане на коса. Може да пада толкова много коса, че да я съберете с шепа след като сте я измили.  Не листопад, а есенен косопад.

Как да се справим с есенния косопад


Косъмът на главата "живее" средно от две до шест години. В рамките на шест месеца един фоликул расте, а около три месеца е в състояние на покой. Обикновено 90% от косите ни са в състояние на растеж, а 10% са във фаза "почивка".

При здравия човек косата съдържа 100 000 до 150 000 косъма с гъстота до 200 косъма на квадратен см. Нормално косата расте с около 1 см за месец, а ежедневно се губят между 80 -120 косъма.

Растежът на косата е най-активен през лятото, за да може тя да предпазва скалпа от UV лъчите. През есента настъпва пикът на косопада.

photo: http://dermasofia.com photo: http://dermasofia.com

Косъмът се състои от няколко основни части: космено стъбло, корен на косъма и космен фоликул


Есенният косопад обикновено трае между 4 и 6 седмици и трябва да знаем, че е нормален процес. Независимо от това, е добре да вземем някои предпазни мерки, за да сме сигурни, че ще го ограничим до нормален сезонен косопад и няма да прерасне в по-сериозен проблем.

1. Подстригване С цел да помогнем на косата ни да се справи с преходния период от горещи до относително ниски температури, е добре да посетим фризьора си и да подкъсим косата. Това ще и вдъхне сила и жизненост и ще ограничи косопада.

2. Храната Всички знаем, че косата се нуждае от подхранване. Най-доброто, което можем да направим в това отношение е да осигурим достатъчно протеини, витамини и минерали на организма си.
Ежедневното ни меню трябва да е богато на риба, мляко и млечни продукти и месо. Витамините А и Е и D3 са особено полезни, особено в комбинация със селен, лутеин, коензим Q10, цинк, мед и желязо.
Специалистите препоръчват да намалим консумацията на наситени мазнини, за сметка на ненаситените. Друг много важен елемент е приемът на достатъчно течности ежедневно.

3. Стресът Води до свиване на кръвоносните съдове, което ограничава достъпа на полезните вещества до косата. Колкото повече стресови ситуации преживяваме, толкова „по-гладна“ остава косата ни.
Наясно сме, че няма как напълно да изключим стреса от ежедневието си, но отдаването на различни антистрес терапии, със сигурност ще е от полза.

Косата разкрива колко сме стресирани


4.Грижа за косата. Започнете с масаж на главата, докато сте под душа.По този начин подпомагате кръвообращението и стимулирате растежа на косъма. Решете косата си по-дълго, с по-бавни и щадящи движения. Не връзвайте косата си стегнато. Намелете използването на маша, преси за коса, сешоар. Може да носите шапка, която да предпазва косата ви от атмосферни влияния и за по-голям комфорт (не е приятно да оставяте следа след себе си във вид на косми)

5. Козметични продукти за подхранване на косата. Есента е време когато да включим и козметични продукти за подхранване на косата - маски, олио за коса. С помощта на специални масла можете да върнете силата, блясъка и здравия вид на косата си. Има няколко начина да използвате този продукт. Нанасяйте го преди измиване на косата по цялата й дължина, за да отстраните по-лесно остатъците от стилизиращи продукти. Може да нанасяте масло и преди изсушаване, за предпазване от термичната обработка. Както и да го нанасяте в краищата на косата по всяко време, за да ги поддържате хидратирани.

Домашни маски срещу косопад


Може и сами да приготвите масло или маска за коса, която да намали косопада.
За по-здрава коса втрийте няколко капки лавандулово масло или масло от розмарин, масажирайте и изплакнете.


Маска с авокадо срещу косопад
В купа намачкайте на пюре ½ авокадо и прибавете към него 2-3 капки бадемово масло или зехтин. Разбъркайте сместа и нанесете върху косата в посока от корените към краищата. Оставете да подейства 20мин. и изплакнете. Може да използвате маска с авокадо за борба с косопада веднъж седмично.


Маска с жълтък срещу косопад
Разбийте 1 жълтък, добавете 2 с.л. Зехтин, лъжичка мед и 4-5 с.л. прясно мляко.  Нанесете сместа върху косата в посока от корените към върховете и изчакайте да подейства 20мин. След това измийте с шампоан. Може да използвате яйчна маска срещу косопад 2 пъти в месеца.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.