Растения, които помагат при стрес

Растения, които помагат при стрес
Стайни растения са не само способни да пречистват въздуха в помещението, но и да подобряват настроението, да действат релаксиращо и ободряващо на духа и физиката, пишат редакторите на сайта AdMe.ru.
В следващата галерия сме ви подбрали 11 популярни растения, които освен красота и аромат, ни даряват и със спокойствие. Някои от тях дори консумираме като подправки в ястия или съставки на билков чай.

12 растения, които ще ви избавят от стреса


lavanda 1Лавандула - отличен естествен антидепресант, който се използва за поддържане на нервната система, облекчава главоболието и помага да се справите с безсънието. Проучване показва, че ароматът на лавандула успокоява и намалява сърдечната честота в стресови ситуации.

Withania somnifera photo: tradeindia.com Withania somnifera, photo: tradeindia.com

Ашваганда (индийски женшен, Withania somnifera, ashwagandha) - растение с ярки цветове и плодове, които ще подобрят настроението ви, както и ще помогнат да се справите с безсънието и да не чувствате повеи на депресия.  популярна билка в традиционната индийска медицина. В Индия изсушеният й корен е бил използван за укрепване на организма. Днес ашваганда се приема за успокояващ адаптоген - смята се, че повлиява добре състояния като стрес, безсъние и тревожност. По време на изследвания за въздействието му се наблюдава намаляване на стреса при пациенти със 72 до 79,2%.

mushkato ogiМушкато - Установено е, че ароматът на мушкатото осигурява спокойствие. В хода на проучване с бременни жени е забелязано, че ароматът на мушкато значително намалява нивото на тревожност, а неговото етерично масло добре повлиява стреса по време на раждане.

menta kitka
Мента. Ароматът на мента подобрява настроението, производителността и подобрява паметта. Ароматерапия с мента отнема сънливостта, умората и безпокойството

zdravec

Здравец  (Geranium)


roza chervena myРози Експеримент показва, че дори само гледането на роза за няколко минути намалява стреса, подобрява настроението и психическото здраве.

riganРиган. Риганът се бори с депресията, умората и безпокойствота, а също така има и противомикробно свойство.

rozmarin mРозмаринът не само подобрява качествотото на въздуха, но също така има благоприятен ефект върху паметта, има способност да намалява тревожността и умората и да подобрява съня.

zhasmin 1Жасминът излъчва аромат, който намалява тревожността и подобрява качеството на съня.

bosilek shuplecovaБосилекът съдържа голямо количество от органичното съединение линалол, което има успокояващ ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система.

Sansevieria pix
Сансевиерията е изключително ефективна при лечение на главоболие, дразнене на очите и респираторни заболявания. Тя също помага за подобряване на общото здравословно състояние.

aloe vera pixАлое. Древните египтяни наричали алоето "растение на безсмъртието". Те смятали, че то прогонва злите духове. Алоето пречиства въздуха от замърсители, помага да спите по-добре, подобрява паметта и също има антидепресивни свойства.

Снимките без 2 са личен архив - около нас са тези растения. Ашваганда  може да се купи от био магазините у нас като препарат. Сансевиерия (свекървен език, име с което е популярно) съм гледала преди години. 

източник: https://www.adme.ru/svoboda-sdelaj-sam/10-rastenij-kotorye-spravyatsya-so-stressom-luchshe-uspokoitelnyh-1571515/

***

При превода на тази статия има 2 грешки, които може да се срещнат на др сайтове

Здравец  (Geranium) и Мушкато - от Семейство: Здравецови (Geraniaceae) от където се нарича или индрише (гераниум, Pelargonium Rosat Group) - от едно и също семсйтво са и трите са полезни като билки, присъстват в бг традиция и бг градина

Ашваганда (индийски женшен, Withania somnifera, ashwagandha) не е физалис, който се използва в кулинарията Physalis, който е от семейство Картофови (Solanales)

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.