Ден на оралното здраве

Ден на оралното здраве
На 20.март се отбелязва Световният ден на оралното здраве. Целта на този ден е да се насочи вниманието на цялото общество за нуждата всички да имат по-здрави зъби, уста и следователно по-добър живот.

Къде сме ние, българите, в този ден?
Новината е, че през 2018 г. в България има много стоматолози, но те са концентрирани в София и големите градове, но има и селища, където няма такива.

Съвременното зъболечение се развива - нови материали, техники, инструменти, апаратура се произвеждат. Но въпреки това кариесът все още е едно от най-разпространените заболявания в целият свят. Над 95% от човечеството има кариес. Какво се случва? Защо има толкова много зъболекари, като в същото време епидемията се разпростира все повече?В проучване, проведено през 2013 г. върху оралното здраве и качеството на живот на 20 годишните българи резултатите са тревожни: над 98% от изследваните имат кариес, като заключението е, че с възрастта кариесът, усложненията и извадените зъби се увеличават достигат до над средно 17 кариозни, липсващи или пломбирани зъба на индивид.

Друго проучване разглежда обеззъбяването при българите над 60 години и установява, че малко под 1/4 от хората са без нито един зъб в устата, а средният брой на наличните зъби при тази възрастова група е около 15.

20% от родителите никога не са водили детето си на зъболекар, сочи проучване, извършено онлайн от Световната дентална федерация през 2018 г. То обхваща близо 12 хиляди семейства от 10 държави. България не е сред тях, ни положението у нас може би е и по-лошо.

Кога да бъде първото посещение при стоматолог? Родителите би трябвало да посетят лекар по дентална медицина след поникването на първия временен зъб.

След това е добре да се посещава стоматолог веднъж или два пъти през годината. Не чакайте да ви заболи или да не смеете да се усмихнете, за да отидете в зъболекарския кабинет.
Кариесът е заболяване, което може да бъде ограничено и профилактирано.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.