Първо: Днес на 50 години човек е още млад, в разцвета на своите сили и въмозжности, планове и мечти. Вярно е, че 50 слага един в здравословното състояние, но това не означава, че ще се предаваме. Вярно е, че проблемите с големи деца са по-големи, но и те са самостоятелни личности и ако не поискат няма да приемат и един съвет от нас.
Второ: Казват, че 7-те са новите 40! Звучи силно, но от нас зависи да е вярно.
Трето: Има много примери и от литературата, и от историята, и от хората до нас, че любовта и взаимното уважение и разбиране стават по-силни с годините. Дай Боже всекиму такава подкрепа и взаимност.

Всички знаят за ползите от решаването на кръстословици и изучаването на чужд език при поддържането на пъргав и бистър ум в напреднала възраст. Според ново проучване обаче редовният полов живот след 50-годишна възраст също помага.

Сексът след 50 г. е полезен за ума


Британски учени са провели експеримент с участието на 28 мъже и 45 жени на възраст между 50 г. и 83 г., които е трябвало да се подложат на различни тестове за своите умствени способности. Те също така са били попитани и колко често правят секс - веднъж седмично, месечно или никога.

Хората, които водят полов живот поне веднъж седмично са показали по-високи резултати при гладкия говор и пространствената ориентация. "Възможно е увеличената честота на сексуалната активност да е свързана с по-добрите познавателни умения", се казва в изследването на експерти от университетите в Ковънтри и Оксфорд.

"Хората не искат да мислят, че възрастните хора правят секс", заяви Хейли Райт, водещ автор на проучването от Университета в Ковънтри. "Но ние трябва да предизвикаме това разбиране на социално ниво и да погледнем какво влияние може да има сексуалната активност при хората над 50 години", каза още тя.

Физическата активност – помага в борбата с Алцхаймер


Според проучването по-нататъшни изследвания биха могли да проучат това как биологични елементи като допамина или окситоцина могат да повлияят на връзката между сексуалната активност и функцията на мозъка, за да бъдат по-точно обяснени откритията.