1 юни е световен Ден на Децата


Децата от цял свят празнуват с много смях, веселие и радост. И получават внимание и подаръци от своите родители.

А възрастните! Ако се чувствате деца, ако във вас все още живее детето, празнувайте и вие! Ако не, бъдете съпричастни към празника на малките палавници.

Дайте им цялата си обич в този ден. Не забравяйте, че и вие сте били деца.

Весел празник на всички!

1 june-1

Първи юни


Нека палав вятър
люшка знаменцата,
птици да запеят
рано призори.
Днес е Първи юни
празник на децата,
радостни да бъдат
детските игри.


"Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват" Екзюпери

"Иматри неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо, да се стремят с всички сили към това, което желаят" Паулу Коелю

1 uni deca

Каква е историята на датата 1 юни - Международен ден на детето или Международният ден за защита на децата се чества на този ден в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария) и се подписва декларация, която носи името „Женевската декларация”. Тя гласи следното:

1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно телесно и душевно.

2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.

3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.

4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.

5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.

За първи път Денят на детето се чества официално международно през 1950 г. в 51 страни по света, а е учреден през 1949 г. с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника на 1 юни. По традиция на този ден у нас се организират много забавления за децата.