Китайският празник на влюбените

Цисицзе - един от най-романтичните традиционни китайски празници. Празнува се на 7 ден от 7 месец по лунниа календар от тук и неговоти име Фестивал на двойната седмица (Double Seven Festival).

На 23 август 2012 г в Китай празнуват най-романтичния празник Ци СИ - Ден на влюбените, аналог на католическия Ден на Свети Валентин

Празникът е свързан с легандата за Пастира и Тъкачакта - трогателна история за любовта, достигнала до нас от незапомнени времена. По времето на диснастия Сън (960-1279 г) и династия Юан (1206 - 1368) в столицата се устройвали панаири на които се продавали специални подаръци и предмети за празника Цисицзе.

В древността това бил един от любимите празници. В наши дни в някои китайски села още са се съхранили традиции за този празник, но в градовете е загубил своя колорит или напълно е изчезнал. В последните години се наблюдава засилен интерес към празника и младежите в Китай го отбелязват като ден на влюбените.

По време на празника китайските девойки гадаят по звездата Вега, която се издига високо в небето, тогава те допират игла до повърхност на вода и ако иглата не потъне значи е време девойката да се омъжи. Поверието гласи, че в този ден може да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне, но трябва да е само едно желание за цялата година.

china-77-1

Японците заимстват идеята за празника от древен Китай и на 7 юли празнуват подобен празник Танабата.