Дивали, празникът на светлината

Дивали, празникът на светлината

Дивали, фестивалът на огъня


5 ноември Индия

Дивали или Дипавали  (Diwali или Deepavali),  на санскрит означава "огнен грозд" - фестивалът на огньовете е празник, който се отбелязва в цяла Индия и символизира победата на светлината над тъмнината. Отбелязва се в началото месец Картик (октомври-ноември) и се празнува в продължение на пет дни.

diw-2

Има много легенди за празника. Последователите на Вишну отбелязват на празника коронацията на Рама, седмото въплащение на Вишну. В тази щастлива нощ възкачването на трона ще бъде отбелязано с красиви илюминации.

По  друга версия, по време на мъдрото управелние на Рама се отбелязва избавлението от духовния мрак.  Запалените огньове символизират завръщането на хората от тъмнината към светлината благодарение на легендарния цар Рама.

Във всеки район на Индия празникът се празнува по различен начин и има своите особености. В Западна Индия Дивали съвпада с настъпването на Нова Година. Търговците този ден превеждат във вид счетовдните си книги. Вечерта магазините и домовете се осветяват от маслени светилници и гирланди от светещи лампички.

diw-3

За по-голямата част от Индия Дивали празникът е посветен на богинята на плодородието и богатството Лакшми, съпруга на бога Вишну. Домовете се почистват, запалват се огньове, защото богинята не обича тъмнина и се обръщат с молитва към нея, поднасят й мляко, в което има пуснати монети и оставят вратите и прозорците отворени, за да може Лакшми да влезе по-лесно в дома.

На юг в Индия отбелязват Дивали като победа на бог Кришна над демона Наракасур. В този ден победата на доброто над злото индусите се намазват с кокосово масло, за да се изчистят от греховете и тази церемония е равна на измиване в свещената река Ганг.

На изток в Индия, в Бенгалия, Дивали е посветен като празник на черната богиня Кали, която олицотворява култа към силата. На този ден пред изображението на богинята в продължение на десет дни се извършват молитви. След което тези изображения се хвърлят в реката.

diw-4Дивали се празнува и от мюсюлманите, които отбелязват идването на Лакшми с огньове и игра на карти, защото богинята носи и късмет.

На този празник селата и градовете на цяла Индия са осветени от хиляди огньове и фойверки. Въздукът се тресе от взривове на ракети и илюминации.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.