Учени от университета в Глазгоу опровергаха стандартната теория за шестте базови емоции (теорията за универсалност на емоциите е на Дарвин. Според изследвания културата и социалната среда играе по-важна роля при възприемане на отколкото са смятали основателите на теорията на еволюцията, например европейци и азиатци възприемат по различен начин човешките мимики и емоции)

Съгласно нея съществуват шест състояния – щастие, тъга, страх, гняв, удивление, отвращение. По мнение на учените емоционалните състояния са само четири.

emocii darvin

За изследването в била разработена програма за следене на изменението на изражението на човешкото лице. Оказало се, че страхът има много общо с удивлението – очите са широко отворени. Гневът прилича на отвращение (природата на емоциите е опасност)

Разработена методика за четене на човешки емоции с помощта на сканиране показва, че сигналите за тъга и радост – нямат нищо общо. Всичко е в мимиките, които са се формирали в продължение на милиони години.

Учени са фиксирали изменение на мимиките с камера, а след това са построили тримерен модел като са използвали за основа активцията  на определи групи мускули. Моделите са  били показани на доброволци. В самото начало хората трудно различавали труд и отвращение, страх и удивление.

Удивление и отвращение – това са социално обусловени сигнали. Останалите емоции са заложени от природата на биологично ниво.

 

Източник BBC