В търсене на идеалната красота

В търсене на идеалната красота

В търсене на идеалната красота


Представите за красота са се променяли през вековете. Всеки има и свой вкус. Но в даден момент се оказва, че споделяме някои универсални предпочитания по отношение на това лал как трябва да изглежда един мъж или една жена.

Така например високият мускулест мъж, без значение от раса и етнос, се определя като по-привлекателен.
За жената важни за сексуалната привлекателност са големите очи, тънката талия и плътните устни и гърди.

Д-р Крис Соломон от Университета в Кент, Великобритания решава да проследи чертите на „идеалната красота“. Така той създава визуално „ръководство“ на най-красивия образ за мъж и жена в света.

Соломон използва компютърна технология, която обикновено се използва за създаване на портрети на престъпници. С нея той разработва 100 различни профили, въз основата на резултати от проучване, проведено във Великобритания. В него участниците трябвало да оценят най-атрактивните характеристики на различните полове като размер на носа, плътност на устни или цвят/прическа на косата.
mostbeautifulpeopleuk

Идеалните образи, създадени от д-р Крис Соломон, с помощта на компютърната програма EFIT-V PhotoFii


На база на получените образи се провежда следващо проучване, по време на което трябва да се оцени всяко от тези 100 лица. Оказва се, че идеалното женско лице е подобно на това на актрисите Натали Портман или Ема Стоун, но с по-удебелени вежди. Формата на лицето е сърцевидна, устните са сочни.


Лицето на перфектния мъж според данните от проучването е с изразена челюст, набола брада и тъмна коса.

Д-р Соломон пояснява, че образите са на хора от европеидната раса, тъй като проучването е проведено във Великобритания и това са идеалните образи според британците. Ако хората в Азия или Африка бъдат запитани същото, отговорите, съответно и лицата, биха били различни.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.