10 Божи заповеди на лингвиста

10 Божи заповеди на лингвиста

Живеем във време на промени и глобализация, когато да владееш чужд език е необходимост. Има ситуации в които не е достатъчно да знаеш само английски на добро ниво. Има ситуации в които е желателно да знаеш и друг или когато си в чужда страна да знаеш поне няколко фрази на езика, който се говори в тази страна. Има хора на които им се отдава лесно да учат езици, има и такива, които си мислят, че знаят даден език, защото са го учили в училище, има и такива на които им е трудно. Затова споделяме



Езиковите съвети на един известен полиглот


Ка́то Ломб (на унгарски  Lomb Kató; е родена на 8 февруари в Печ и умира на 9 юни 2003 г.) е известна унгарска преводачка, писателка и един от първите синхронни преводачи в света. Става известна благодарение на своите способности за изучаване на чужди езици. Тя е можела свободно да говори чете и пише на руски, английски, френски, немски. Използвала е италиански, испански, японски, китайски, полски. С помощта на речник можела да чете български, датски, румънски, словашки, украински, полски език.

По образование тя е физик и химик, но още в младостта си се интересувала от езици. Внимание заслужава факта, че повечето езици, които е владеела тя е изучавала самостоятелно, като е работела основно с учебници и художествена литература на езика, който изучава. Своят метод разкрива в книгата си „Как да учим езици“. В основата на нейния метод лежи принципа на пълното потапяне в езика -  усвояване на граматиката с четене на оригинални текстове и заучаване на устойчиви словосъчетания, най-често употребявани в устната реч. Нейният съвет е:

Занимавайте се с езика (който изучавате) всеки ден

Ако нямате време, поне 10 минути

Най-добре е да го правите сутрин.

Изкуството на превода


kato-lomb

10 Божи заповеди на лингвиста


За всички, които учат чужд език, тя определя 10 Божи заповеди на лингвиста. Обръща внимание на факта, че повечето от езиците, които е успяла да научи, е усвоила изключително с учебници и оригинална литература на целевия език. Представя методите си за развитие на езика в книгата си "Как да учим езици". В основата на подхода й е принципът на "пълно потапяне в езика" - развитието на граматиката в ума трябва да се съчетава успоредно с четене на оригинални текстове и запаметяване на поставените фрази, най-често използвани в речта. Съветите й са следните:

  1. Ученето на чужд език е ежедневен ангажимент.Ако не разполагате с достатъчно време, можете да отделите за него 10 минути дневно. Особено добър вариант е това да се случва сутрин.

  2. Ако усещате, че желанието ви да учите езика отслабва твърде бързо, не се насилвайте.В същото време не се отказвайте. Помислете за каквато и да е друга форма на самообучение: оставете книгата и слушайте радио на чуждия език. Оставете урока за упражнения и прелистете речника.

  3. Никога не наизустявайте фрази, извадени от контекста.

  4. Учете готови фрази, които могат да се използват във възможно най-голям брой случаи.

  5. Опитайте мислено да превеждате всичко възможно. Надписите на светещите табла, на плакатите, фрази от дочути разговори. Това учене винаги е почивка, дори за една уморена глава.

  6. Учете най-засилено това, което учителят коригира. Понякога не четем своите собствени коригирани упражнения. При многократно четене на погрешни текстове съхраняване несъзнателно всички възможни грешки.

  7. Готовите фрази и идиомите трябва да се пишат в първо лице единствено число.Например „I am only pulling your leg” (“закачам се с теб“) на английски език.

  8. Чуждестранните езици са крепост, която трябва да се щурмува едновременно от всички страни. С четене на вестници, слушане на радио, гледане на филми без субтитри, посещаване на лекции, свързани с чуждия език, работа с начинаещи, кореспонденция, срещи и диалози с приятели – местни и лектори.

  9. Не се бойте да говорите, не се страхувайте да правите на глас евентуални грешки и да искате те да бъдат коригирани.И най-важното е да не се притеснявате и да не се обиждате, ако наистина започнат да ви поправят.

  10. Трябва да бъдете твърдо убедени, че на всяка цена ще постигнете целта, която имате.Необходими са несломима воля и силен талант, за да се изучават езици.


Ломб предлага и проста формула, която определя резултата в развитието на езика. Тя е изминалото време = резултат + лихви. Или (време+лихви) / страх да не се направи грешка = резултат.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.