Бял равнец

Бял равнец

Бял равнец


За лечебното растение бял равнец (Achillea millefolium) в старите билкарски книги може да се намери определението "избавление от всички беди”. Това непретенциозно жилаво растение вече цъфти по поляните и край житните ниви. Може да си наберете от него на някое място, далече от градове и пътища. Красиво е и в букет от сухи цветя.


От хилядолетия  белият равнец се е наложил като ефективно средство за лечение на всякакви кръвотечения и наранявания, при проблеми с храносмилателната, отделителната и кръвоносната системи, при настинка и грип, алергии, артрит,  главоболие и зъбобол. Засилва стомашната секреция, елиминира инфекциите и прочиства черния дроб.


bel ravnec


Цъфти от май до октомври. От него се събират цветните кошнички и стръковете.
От лечебното растение бял равнец се извлича етерично масло с ценни качества.


От изсушените цветове на белия равнец може да се приготви и билков чай, който е вкусен и полезен. По една чаша на ден регулира нередовната менструация при млади жени и премахва безпокойството по време на климактериум. Помага и при миграна, болки в очите, световъртеж. Спомага за детоксикация на оранизма като стимулира бъбречната функция.


Подобрява храносмилателните процеси, като възбужда апетита и остранява спазмите и образуването на газове. Осигурява редовна дефекация. Облекчава силните стомашни киселини.

Как да приготвим чай от бял равнец? Една чаена лъжичка цветове от бял равнец се попарва с 250 мл кипяща вода. Оставя се да изстине. Пие се сутрин на гладно.


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.