Менделеев

Менделеев
Името на Менделеев е познато на всеки от уроците по химия, колко часове и мъки са били свързани с менделеевата таблица.

google mendeleevНа 8 февруари 2016 г.Google отбелязват навършването на 182 години от рождението на руския химик и изобретател Дмитрий Менделеев.


Великият руски учен-енциклопедист Дмитрий Менделеев се е родил на 8 февруари 1834 година в Тоболск, Западен Сибир.

Менделеев е може би последният голям учен енциклопедист. На него дължим много открития, но най-важното от тях е създаването на периодичната таблица на химичните елементи.

  • Менделеев изследва явлението изоморфизъм, което разкрива връзката между формата на кристалите и химичния състав на съединенията, както и зависимостта на свойствата на елементите на стойността на техните атомни обеми.

  • Открива критичната температура на кипене на течностите през 1860 година.

  • Менделеев е автор на първия руски учебник "Органична химия".

  • Създава химичната теория на водните разтвори, според която при разтваряне на дадено вещество във вода се извършва химично взаимодействие.

  • Конструира пикнометър - устройство за определяне на плътността на течностите.

  • Развива идеята за съществуването на съединения с променлив състав

  • Извежда уравнението за идеален газ, включващо зависимостта между състоянието на газа и температурата, сега известно като уравнение на Клапейрон-Менделеев.

  • През 1880 г. представя идеята за подземна газификация на въглищата.

  • Работи в областта на приложната химия в селското стопанство, насърчава използването на минерални торове, напояването. Участва в разработването на бездимен барут. Работи и в областта на метрологията, предлага по-точна теория на везните и усъвършенства конструкцията им.

  • През 1887 извършва полет на конструиран от него самия аеростат с двигател.

  • Нещо любопитно: Менделеев и историята за руската водка - 31 януари 1865 г е приет за рожден ден на водката.
    На този ден Дмитрий Менделеев защитава своята знаменита докторска дисертация „За съединението на спирт с вода“. Този ден се приема и за рожден ден на водката.


Периодичната таблица на елементите
Най-голямото откритие на Менделеев, с което се свързва името му, е един от основните закони на природата - периодичният закон за химичните елементи. Таблицата, по-скоро системата, която предлага Менделеев, показва закономерностите, обединяващи свойствата и атомните тегла на елементите и то по време, когато още нищо не се е знаело за строежа на атома.
До към средата на 19-ти век са открити 63 химични елемента. Менделеев, както и други учени от неговата епоха, са търсели някаква обединяваща схема, която да ги свърже.

Големите открития в науката не стават без усилия. Въз основа на огромното количество фактическата информация, която е събрал за специфичните тегла и състав на силициевите съединения, Менделеев стига до по-широки обобщения, до концепцията за мястото на един елемент в периодичната система като комбинация от неговите свойства в сравнение със свойствата на други елементи, количествените съотношения на масата му и качествените характеристики на веществото.

mendeleev 1906

Менделеева таблица, учебник от 1906 г.


Благодарение на откритите от Менделеев закономерности, той коригира атомните маси на 9 елемента (берилий, индий, уран, и т.н.). В статия от 29 ноември 1870 г. прогнозира съществуването, изчислява атомните маси и описва свойствата (цвят, точка на топене и др.) на три неоткрити дотогава елементи - "екаалуминий" (открит през 1875 г. и наречен галий), "екабор" (открит през 1879 г. и наречен скандий) и "екасилиций" (открит през 1885 г. и наречен германий). След това, той прогнозира съществуването на още осем елемента, в това число "двителур" - полоний (открит през 1898 г.), "екайод" - астат (открит през 1942-1943 г.), "екаманган" - технеций (открит през 1937 г.), "двиманган"- рений (открит през 1925 г.), "екацезий" - франций (открит през 1939 г.)

mendellev 2016

Менделеева таблица днес


Колко е добра системата на Менделеев е това, че през 2016 г. 4 нови елемента заемат своето място в таблицата, което до днес е било празно и така най-накрая завърши седмата редица. Елементите, открити от учени в Япония, Русия и САЩ, са първите, които се добавят към таблицата от 2011 г. насам, когато се добавят елементи 114 и 116.

mendeleev

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.