Какво трябва да правите по време на атака?

Какво трябва да правите по време на атака?

Какво трябва да правите по време на атака?


What should you do in an attack?


Атаки с мащаба на тези, които се случиха вПариж, Анкара, Истанбул, Брюксел, при които загинаха и бяха ранени стотици граждани до скоро се определяха като изключително редки. За съжаление подобни атаки стават все по-чести и все по-опасни за всички нас. Властите са подготвени за тези извънредни ситуации, но какъв е съветът към обикновените хора?


Бъди подготвен

Много оцелели от парижките атаки казаха, че са помислили първите изстрели за фойерверки. Това е типично за подобни ситуации, казва Джон Лийч, психолог по оцеляване и инструктор по военно оцеляване. Хората, които не очакват изстрели, предполагат, че те са нещо друго, защото взрив не се вписва в техните очаквания.

"Ние отговаряме на модела в главата си и не реагираме коректно на заплахите от околната среда, а това ни прави уязвими", казва той. Времето, което е необходимо, за да разберем какво се случва, може да доведе до летален край. Но ако човек вече е преминал мисловно през някои от най-лошите сценарии, тогава този процес ще бъде по-бърз.

"Всичко, което трябва да се запитате, е: ако нещо се обърка, каква ще бъде първата ми реакция?" обяснява Лийч.

Лесно е да си в ресторант или кино, без да обръщаш никакво внимание на аварийните изходи. Но да знаете къде са те, може да спаси човешки животи.

В атаката на концертната зала Батаклан в петък, охранител поведе група от хора навън през пожарния авариен изход вляво от сцената.

Реагирай бързо

По-голямата част от хората са твърде объркани в подобни ситуации, за да предприемат каквото и да е по време на атака. Лийч, който е бил свидетел на животозастрашаващи ситуации в целия свят, установява, че само 15% от хората реагират по начин, който би им помогнал да оцелеят.

До 75% са прекалено объркани от това, което се случва около тях, за да реагират. В останалите 10% те реагират по начин, който намалява шансовете им за оцеляване, а също така пречи и на другите хора, казва той.

Решителните действия могат да направят оцеляването много по-вероятно. Но част от човешката природа е да се изчака другите хора да действат първи. В класически експеримент, психолози поставят хората в една стая, която изпълват с дим, за да видят как биха реагирали. Хората, които са сами, са по-склонни да предприемат спасителни действия, отколкото онези, които са в групи с други хора.

bru atentat
Превърни се в "по-малка мишена"

"Къдeто си скрит от поглед, си скрит и от куршум", съветва Иън Рийд - бивш британски войник, военен инструктор и главен изпълнителен директор на компанията Formative Group Security.

Първото нещо е да се опитаме да се измъкнем от пътя на опасността и да се превърнем в "по-малка мишена". Това може да включва просто залягане на земята, но в идеалния случай твърдо прикритие, като бетонна стена например, е най-добрият вариант.

"Холивуд показва автомобилите като непробиваеми от куршуми, но това не винаги е вярно", казва Рийд. Въпреки това, дори и една кола е по-добре от нищо.

Когато една атака се случва в плътно натъпкано пространство, един куршум може да нарани няколко души. Стоенето извън обсега на оръжието намалява вероятността да бъдете улучени съзнателно, а също така и вероятността да бъдете засегнати от някой, който просто разпръсква огън в стаята.

Много от оцелелите в Париж са направили инстинктивно именно това, като са превърнали използваните маси в импровизирано прикритие или са се скрили зад тонколоните в концертната зала. Но липсата на прикритие на основния етаж на Батаклан означава, че не всеки е имал възможност да се скрие.

Ирландска двойка оцеля, като се престори на мъртва. Друга оцеляла, Тереза Седе, заяви пред BBC: "Един човек беше тежко ранен и стенеше, така че ние му казвахме: "Шшт, бъди тих, не мърдай, защото всеки път, когато някъде някой се движи, те стрелят".

"Терористите търсят движение", обяснява Рийд. Това важи с особена сила, ако е тъмно.

Някои хора в Батаклан са избягали, докато нападателите са презареждали. Това може да бъде рисковано, но в някои сценарии бягството е добра идея. Според очевидци в петък, няколко души са избрали да останат скрити в офиси и тоалетни, докато дойде помощ.

Отвърни на удара

Атака срещу въоръжен нападател работи, но само в някои ситуации. През август 2015-та бе осуетено нападение във влак във Франция, след като пътниците нападнаха единствения стрелец. Но от четиримата пътници, участващи в повалянето, един е бил от Военно-въздушните сили, а друг е работел в Националната гвардия. Мъжете са направили опит след като оръжието на стрелеца е засякло.

Рийд казва, че не е добра идея да се противопоставиш на нападател без обучение. "Представлява риск за живота", добавя той.

Важно е да се помни, че много нападатели работят в екипи. Някои от тях са облечени с бронежилетки, а други могат да носят експлозиви.

Въпреки опасностите, някои хора твърдят, че е важно да бъдем готови да се бием, ако е необходимо.

След бягството

Веднъж, след като са успели да избягат от ситуацията, за тях е важно да останат бдителни.  "Избягайте колкото се може по-далеч, зад възможно най-стабилно прикритие, след което се обърнете към най-близкия представител на властта за помощ", казва Рийд.

Може да е опасно да се присъединявате към големи групи в близост или да използвате обществения транспорт. "Знайте, че там може да е поставено второстепенно устройство за взрив", добавя Рийд.

Ключът е да се приемат съвети от полицейски служители или други длъжностни лица, тъй като те познават по-добре ситуацията.

Помагайте си взаимно

Шансовете да бъдете заловени или да попаднете в голяма атака все още са ниски. Но ако това се случи, сътрудничеството с другите хора може да увеличи шанса за оцеляване, казва Крис Кокинг, социален психолог и експерт по поведението на тълпата.

Това е единственият начин да се избегнат ситуации като затискане на зрители при бягство от пожар. Кокинг казва, че повечето хора са склонни да се опитват да помагат един на друг, дори в екстремни ситуации. "Смята се, че в такива ситуации всеки действа сам за себе си, но това просто не се случва", казва той.

*СФСМВР е най-големият полицейски синдикат в България. Текстът е от BBCи е публикуван след атентатите в Париж през ноември 2015. Преводът е от страницата на синдиката.

Снимката е Jef Versele  направена на 22 март 2016 г на летището в Брюксел  Brussels Airport (BRU) след атентата и публикувана в Facebook

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.