Световен ден на кръводарителя

Световен ден на кръводарителя
14 юни е ден на кръводарителя.  Отбелязва  се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите

Всеки кръводарител помага за подобряването на качеството на живота или спасяването на трима нуждаещи се. Кръводаряването е напълно доброволно и осъзнато действие, сравнимо с донорството на органи. Търговията с кръв е незаконна, тя е и вредна и потенциално опасна. Когато си купуват кръв, нуждаещите  рискуват дарителят да скрие редица инфекции, само за да се облагодетелства. (тази ситуация е позната на всеки, който е имал близък, който е имал нужда от кръвопреливане – пред кръвния център където трябва да се даде кръв винаги има хора, които предлагат кръв срещу заплащане. Доколкото казват, че го правят доброволно, не могат да бъдат санкционирани)

Всеки ден у нас около 600 души се нуждаят от кръвопреливане. Това са най-често пострадали при пътни инциденти или хора с кръвни заболявания, една трета от тях са деца. Кръводарителите в България са 170 хиляди през последните три години, но 70% от тях са роднини на пациенти, а доброволците са малко.

Всяка дарена кръв се тестува за СПИН, хепатит В, хепатит С и сифилис. И когато тези изследвания са отрицателни, тя дотогава седи в т.нар. "хладилник-склад" карантина, тя не се освобождава. Всички тези изследвания трябва да са отрицателни, тогава се слага етикет и се пуска да бъде преливана в някоя болница.

Защо датата е 14 юни? Защото на тази дата е роден  Карл Ландщайнер – откривателя на кръвните групи. В негова чест датата е обявена за Световен ден на безвъзмездното кръводаряване. Австрийският имунолог Карл Ландщайнер е роден на 14 юни 1868 г. във Виена. През 1929 г. получава американско гражданство. Умира  в Ню Йорк през 1943 г.

Карл Ландщайнер 1

Карл Ландщайнер - американски имунолог, лекар и патолог, който вдъхновява логото в оригиналната страница на Google на 14.06.2016 г.


Едно от най-големите призвания в неговата кариера е свързано с Нобеловата награда за физика и медицина, която получава през 1930г. за откриването на основните кръвни групи и създаването на системата ABO, която ги идентифицира и революционизира изцяло преливането на кръв и откриването на подобни клетки в човешкия организъм.

Карл Ландщайнер

Най-интересните факти свързани с Карл Ландщайнер, които промениха медицината:

·       Неговото име се свързва с първото в света разграничаване на две отделни кръвни групи и респективно, доказвайки, че те са различни, което се случва през 1900г.

·       Има голяма заслуга за разработването на съвременната система за класификация на кръвните групи на хората, което променя значително концепцията за съвременната медицина. От своя страна той успява да го направи като обръща внимание на присъствието на аглутинини в организма. Система AB0 наличието или липсата в мембраната на еритроцитите на двата аглутиногена на системата - аглутиноген А и аглутиноген В, разделя хората на 4 основни кръвни групи: А, В, АВ и 0. Специфичните за тях аглутинини, които се намират в кръвната плазма, са аглутинин а (анти-А) и аглутинин ß (анти-В)

kryvni grupi

·       Съвместен проект между него и Александър Уийнър относно "факторът Резус" (Rh-фактор ) през 1937г. привлича огромно внимание сред техните колеги. Благодарение на техния общ труд се намира много по-ефективен начин за преливане на кръв, който вече да не застрашава пациентите.

·       Дългите му усилия допринасят значително за откриването и доказването на вируса полиомиелит, което се случва през 1909г. Това не е самостоятелно постижение, а проект, над който той работи с колегите си Константин Левадити и Ъруин Попър.

·       Получава Нобеловата награда по медицина през 1930 г.

·       За постиженията в сферата на науката получава посмъртно наградата Lasker Award през 1946г.

·       В сферата на бактериология Ландшайдер и Клара Ниг успяват след серия от експерименти в периода 1930-32 год. да открият как да третират Rickettsia Prowazekkii което е причинителя на тиф.

·       Днес Карл Ландщайнер е определян като баща на трансфузионната медицина. Сфера, която въпреки еволюцията на технологиите продължава да бъде свързана с неговата личност.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.