Арт терапия

Арт терапия

През последните години арт терапията  - различните изкуства навлизат все повече, като метод за лечение, както на различни заболявания, така и за изграждане на една по-балансирана и хармонична връзка със самия себе си.

Защо това е така? Арт терапиите помагат на когнитивно ниво, тъй като чрез този метод, нашите мисли и преживявания придобиват форми и образи. Съществуват изключително много разновидности, като не всички са свързани с рисуване. Идеята е, че чрез изкуството, можем да пренесем съзнанието си в друго измерение, в което да откъснем мислите и да създадем произведение. Този вид терапии са изключително подходящи и при деца, но имат силно въздействие във всяка възраст. Жените, като по-емоционални имат нужда да намира отдушник на своите преживявания.

Кои са най-интересните арт терапии и защо те са подходящи за жени?


Гоблени – за тези от вас, които никога не са се изправяли пред това предизвикателство, може би ще е малко трудно в началото, тъй като изисква умение, но ще забележите поразителния резултат върху себе си още в началото. Гобленът изисква да се съсредоточите и да следвате инструкциите, което от своя страна ще изключи всички останали ваши мисли.

гоблен

Жените, които шият гоблени се събират в общности и се поддържат една друга. Снимка на гоблен Ралица Маринова.


Такива са и плетеното и пачуърк. Плетенето, освен всичко, е много полезно, защото така сами създавате новия си пуловер, шал или покривка на една кука. Освен, че научавате нови плетки, комбинация на прежди, плетеници и цветове – може да откриете и нови познати. Има ден през юни, който е посветен на Плетене на открито.

edel 18

Първи урок по пачуърк


Какво е Пачуърк? Това са събраните парченца, кръпките, които образуват горния слой на целия куилт. Куилт е, когато трите слоя – долен, вата и горен пачуърк бъдат зашити заедно в една покривка, шалте или друго. На български – работа с кръпки. Парченца плат, кръпки, съшити една за друга, но красиво. С пачуърк и куилт може да бъдат създадени много приложими неща за дома - шалтета, покривки, играчки, възглавници, играчки... Стига да имаш фантазия и усет за цветовете.

Оцветяване – тук говорим и за книжки за оцветяване и за произведения, които вие ще създадете. Видът и формата зависят от вас. Бихте могли да направите красива декорация за дома. Може да боядисвате стените на дома си, а може и да рисувате върху тях.

ocvetyavane

Това са моите книги за оцветяване. На немски са, но сигурно може да намерите и в книжарниците у нас


Декупаж – методът се радва на особено голям интерес през последните години. Интересно и красиво занимание, което намира множество приложения. Чрез него може да декорирате стария дървен сандък или пък да вдъхнете нов живот на вече безинтересните ви мебели.


Декупаж произхожда от френски и означава “изрязвам“, или казано с други думи - изготвяне на колаж или хартиена апликация. На практика всеки един предмет от дома ни може да бъде апликиран – ваза, свещ, чиния, кутийка, латексови стени, дори елемент от обзавеждане, като скрин, например. Необходими са само салфетка, лепило за декупаж, мека четка, боички, акрилен лак и съд, който да декорирате.

MagnetBlackCarriage

Мандала –  е дума на санскрит, която означава кръг, а изображенията, наричани мандала, имат древен произход. Те се използват и до днес в будизма и индуизма. Тяхната симетрична структура, която откриваме навсякъде –в човешката зеница и в цвета на маргаритката, в ствола на отрязаното дърво и в паяжината на паяка, във всяка една клетка и в Слънчевата система, ги превръща в модел на всичко съществуващо.

Мандала символизира хармонията, единството, цялото. Чрез различните техники за използването на мандала се постига медитация и общуване със себе си. Изключително подходяща терапия за жени с динамично ежедневие.



HOW TO DRAW MANDALA | beginners guide

Който и метод да изберете ще изпитате страхотното му въздействие и успокояващ ефект.

Съвет: ако усетите, че депресията ви хваща или сте в труден момент – арт терапията помага. Важното е да е нещо, което да ви е интересно, да поглъща енергията ви и проверено така ще се почувствате по-добре.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.