Звездни акценти за 2017

Звездни акценти за 2017

Звездни акценти за 2017-та


Героите се събуждат с две Слънчеви затъмнения и четири периода на ретрограден Меркурий


Годината се познава по затъмненията, казват старите астролози. Ако това е вярно, то значи през 2017-та, когато Слънцето ще се скрие в два различни знака, първо на 26-ти  февруари в Риби и след това на 22 август в Лъв, нещо коренно ще трябва да се промени, стара претоплена манджа да се изхвърли, отколешен сън да се забрави, страхове, обиди, рани да се посипят с прах и от жарта  да се вземе само  искра,  ново огнище да се накладе, героят да се събуди и да се впусне да защитава нов идеал. Има обаче и още няколко важни звездни акцента, които ще изградят характера на новата година, ще провокират личните ни действия, ще определят посоката на индивидуалните и обществени решения, ще ни покриват със  специфичен емоционален прах, който ще разгаря индивидуализма ни, ще потупва егото и ще ни превръща от Пепеляшки в Принцеси, макар понякога и само за една нощ.

Важни дати
8 януари – Меркурий е стационарен и тръгва напред
6 февруари – Юпитер става ретрограден до 9 юни
11 февруари – Лунно затъмнение в Лъв
26 февруари – Слънчево затъмнение в Риби
4 март – Венера става ретроградна до 15 април
6 април – Сатурн става ретрограден до 25 август
10 април – Меркурий става ретрограден до 3 май
20 април – Плутон става ретрограден до 29 септември
9 май – Лунните възли преминават в остта Лъв – Водолей
16 юни – Нептун става ретрограден до 22 ноември
3 август  - Уран става ретрограден до 2 януари 2018г.
8 август – Лунно затъмнение във Водолей
13 август – Меркурий става ретрограден до 5 септември
21 август – Слънчево затъмнение в Лъв
10 октомври – Юпитер преминава в Скорпион
3 – 23 декември – ретрограден Меркурий
20 декември – Сатурн преминава в Козирог

Ето най-значимите звездни мотиватори на промяната за 2017-та година:
Затъмненията ще огласят ефира с въпроса КОЙ СЪМ АЗ?

През 2017-та ще има две Слънчеви и две Лунни затъмнения.  На 11.02 ще се случи първото за годината Лунно затъмнение, което ще е по оста Водолей – Лъв. Само две седмици по-късно на 26.02. ще има Слънчево затъмнение, при което и Слънцето и Луната ще са в знака на Риби. Следващата доза сенчеста енергетика ще е през август, която ще е с подобно темпо – Лунното затъмнение на 7.08 ще предхожда Слънчевото на 21.08 като и двете обаче вече категорично ще акцентират върху оста Водолей – Лъв, която символично отговоря за зоната на приятелството и любовта.

Удивително е, наистина, как само ритъмът на затъмненията е в състояние да зададе основния за годината тон, стига да имаме уши да го чуем, разбира се. Тази година той ще звучи така: припев – куплет; отзад – напред. Опашката ще се влачи първа, а след нея ще се появи и главата, после ще я настигне, ще я захапи и двете ще се завъртят в кръг.

Февруарското Лунно затъмнение, което на практика ще е и Пълнолунието, т.е. следствието, кризата от новата Луна във Водолей, ще постави основните за годината теми и по-скоро техният негативен вариант. Ще се повдигнат въпроси за свобода, но и за свободия, отстранеността, странността, не като особено различие, а като отчужденост, равенството като демократизация, не демокрация, братството, като другарство, но в затворен кръг, по-скоро  като каста, идеология, даже религия – все изкривени водолейски принципи, които се нуждаят от корекция, за да могат да се проявят.

Слънчевото затъмнение на 26 февруари също ще е проявление на старото, което чака ред да се отстрани завинаги, като кожата на змия или да се трансформира в нова обвивка, по-адаптивна от преди. На физически и битов план е твърде вероятно през този период много стари цикли, започнати преди една, но и преди девет – десет години, точно сега  да приключат –да достигнат краен резултат или съвсем да спрат, ще има романтични идеи, които буквално ще изгорят като факли във вода, любовни връзки и партньорства, влачени с години, ще проявят истинското си лице и ще стане ясно, че няма повече накъде, кръвта и кармата ще имат още един шанс да се изчистят, болестта да се прояви, но и може да се излекува, обидата да се възроди, но и да се прости. Ако успеем да отсечем кармичните опашки, да опресним родовата памет и обновим кръвта, ще имаме шанс да се преродим с нова кожа, да проявим нов Аз, да завъртим колелото на нов поне 9-годишен цикъл, че даже и на нов живот.

Истински тласък колелото на съдбата ще получи след августовските затъмнения. Те ще се случат по оста Лъв – Водолей, където вече ще се намират и лунните възли и ще ни провокират всички нас да вибрираме с енергията на Любовта. Ще имаме шанс да усвоим основни уроци на сърцето или ще бъдем принудени за това. Периодът ще постави на преден план въпроси, пряко свързани с личното щастие, с потенциала за творческа реализация, с откриването на детето в нас. Пространството ще иска  да се отучим от опитността си, свързана с представи за демокрация, братско и приятелско общество, отстраняване и дистанция, и ще ни връща към основния извор на лична мотивация, към нещата, които правим с любов, заради които сме готови да рискуваме или пък ни се получават ей така, като детска игра. За да открием щастието може да пожелаем да сменяме клубове, да пътуваме до непознати места, да започнем по-различно  хоби или да  поставим начало на нова любов. А при някои може да се случи така, че ще тръгнат на пътешествие към детето в себе като самите те създадат дете или пък семейството се увеличи с още  едно внуче!

В действителност обаче ще е доста трудно и почти невероятно хармоничното пътешествие към сърцето да започне веднага след затъмненията. Всяка смяна на оста, отместването на железопътната стрелка, корекцията на ходовата линия е свързана с боксуване, объркване и директна съпротива. И е напълно възможно усещането за належаща промяна, с което по необясним начин ще е изпълнено пространството, да породи прекомерно желание за лидерство, за ръководене без ясна цел, за голо перчене, мързелуване в очакване да те открият, в опасен реваншизъм дори.

Каквато и провокация да измислят звездите, за да ни накарат да вършим делата си с любов, промяната е неизбежна, а процесите на проявление, обновление и същинско търсене на себе си ще се случат по-леко и по-безболезнено, ако ги задвижим  с лична воля, с вътрешна мотивация и любов. Без желание, без горене в нещата, които правим,  колелото на съдбата няма да се завърти.

Меркурий смесва земя и огън. Подготвя  изригването на вулкан.

През 2017-та ще има четири ретроградни фази на Меркурий и всяка една ще се осъществи в два знака – от земя в огън. До 8 януари връщането ще е в Козирог и Стрелец, от 10 април до 3 май ще е в Телец и Овен, между 13 август и 5 септември ще е в Дева и Лъв, а от 3 до 23 декември ще се  затвори своеобразния годишен ретрограден цикъл като отново се върне от Козирог в Стрелец.

Ретроградните периоди на Меркурий обикновено са 3 пъти в годината и връщането е в знаци от един елемент, с което Пространството подчертава, това, което е нужно да се утвърди, да се повтори, да се поотъпче, да се провери, за да се превърне в ползотворен опит за новото, което предстои. По време на връщанията е добре да не се захващаме с нови дела, да не разгръщаме зародени току –що идеи, да не атакуваме неизвестното, не, защото ще се случи нещо страшно, а защото не сме готови да гледаме напред, защото е нужно да се концентрираме във вече започнатите дела, да ги изпипаме, да ги завършим и проверим.

Тази година  Меркурий ще се връща не три, а четири пъти при това не в един в два елемента – земя и огън. Какво означава това?

Земята е градивен материал, притежава плътност, форма, структура. С нея могат да се изграждат стабилни основи, при това нашир и надлъж, постигат се форми, поставят се граници, покриви, стени. Земният елемент позволява да се види конкретният резултат, да се отчете грешката, да се преброят документите, да се пипне и вкуси израсналия плод. Именно това ще ни помага да забележим Меркурий, докато е ретрограден в земен елемент.

Основният недостатък на земята обаче е, че не е пластична, напротив, при най-малката тежест и съпротивление буквално се чупи и руши. А когато пропукването е причинено от напрежението на огън, резултатът е – изригване на вулкан. За такова именно пропукване ще ни подготвя небесния глашатай Меркурий през 2017-та. И въобще няма да ни остави на мира. Ако не стане от първия или втория път, ще стане от третия или най-сетне от четвъртия, а може и да ни повтори и препита, за да провери какво сме научили от първото изригване.

С връщането от земя в огън всичко, което сме научили, затвърдили и считаме, че вече няма какво да му се противопостави, ще бъде подложено на огнено изпитание. Непробиваемата крепост ще е под обстрел, устойчивата твърд ще се пропука от напора на идеи, импулси за изява, физическа съпротива дори и не се знае, докога ще издържи. Там, където огънят успее да надделее и да изригне вулкан, всичко старо и непотребно ще се залее с плодоносна лава. И именно тя ще е градивен материал за кардинално нов старт.

За да се спасим от изненадващо избухване, в което всичко сътворено от нас да стане на пух и прах, е важно по време на ретроградните фази на Меркурий дълбоко да разорем основите на собствения си дом, да поставяме под съмнение всеки конкретен факт и да сме готови да се разделим, даже и  с най-ценното. Ако искаме да се изявим, да започнем на чисто, да постигнем личната си мечта, именно тази година ще трябва да се научим да остойностяваме притежанията, да изхвърлим това, което не ни трябва и да продължим по пътя само с неща, които се събират в една бохча.

Внимание! Ретроградна Венера! Пазете се от интриги в любовта

Тази година се пада ред и Венера да се върне назад за 40 дни. Това не се случва всяка година, а на 584/6 дни.  Енергията на тази сравнително близка до Земята планета пряко влияе на нашите емоции, определя способностите ни да оценяваме, да правим личен избор, да остойностяваме жестове, морални и етични норми, факти, предмети, да работим с пари. Не случайно често Венера се припознава като малефактор на богатството и умението да се правят пари.

Когато планетата се приближи по орбитата си максимално близко до Земята обаче, за нас  тя изглежда като че се връща назад. През този период влиянието и е най-силно и често разстройва   невидимият морален и естетически кантар у всеки един от нас,  сменя наклона на везните, хиперболизира всеки емоционален аспект.

През 2017-та Венера ще е ретроградна в периода от 4 март до 15 април и обратният й ход ще се случва в Овен и  Риби. Това няма да е много лесен период за връзките и личните отношения. Венера в Овен и без друго е амбициозна, припряна, напориста, решена да се изяви на всяка цена, а в ретроградната си фаза тази активност може да се засили с обратен знак и да доведе до прибързани нови връзки, до атака на стари или вече приключили отношения, до битка за близост и настояване за отговори дори другия да не е готов.

В Риби Венера е красива, пластична, романтична, ценителка и създателка на изкуство, но в ретроградната си фаза може да стане свръх ревнива, изискваща преследване  на висок идеал, отстранена от реалността до степен на пълна заблуда и, внимание, може да влезе в любовен капан. А може и тайна любовна връзка да се разкрие и да се заформи шумен семеен скандал.

През целия период не е добре да се започват нови връзки или пък да се подновява старата любов. Съществува риск искрата бързо да угасне, още веднага, след като планетата тръгне напред. Забравете за подписването на брачни договори, освен ако не искате скоро отново да се окажете самотни и без пари. Забраната важи и за важни финансови сделки, особено през априлския ретрограден период, в който има опасност от измами, интриги, заблуди. Всяка инвестиция по ретроградна Венера е риск.

Юпитер влиза в Скорпион – Краля умря! Да живее кралят!

Планетата Юпитер, всепризнатият звезден бенефактор, обикаля Зодиака за 12 години и стои точно една година в определен знак. През септември 2016-те астралният благодетел влезе във Везни и ще стои там до октомври 2017-та като през това време ще ни учи на хармония в личните и обществени отношения, ще ни кара да съблюдаваме обществени ценности, основани на етика и морал, ще променя личните ни цели и ще иска да се съобразяваме с другите, да правим компромис в името на значим обществен идеал.

След 10 октомври 2017-та, когато се предполага че сме научили някои мъдри уроци на дипломацията и сме практикували дружна работа в екип, щедрият учител ще напусне знака на красотата и естетиката и ще се впусне в подземията на Тартар, при мъртвите души в Скорпион. Господарят на живота, щастието, радостта, в чието присъствие нищо не умира, ще се настани за цяла една година в знака на смъртта. Какво ли ще ни донесе това?

Добрата новина е, че на пръв поглед установяването на Юпитер в Скорпион ще ни направи да се чувстваме по-секси, по-енергични, привлекателни, харизматични,  сякаш ще придобием власт. Ще имаме желание да управляваме, да държим всичко под контрол.

Слизането на Юпитер в света на тайните, скритите, отдавна погребани неща, вероятно ще засили интересите към окултизъм, езотерика, философия, мистика, ще провокира желанието за разбулване на тайни, за проверка силата на сакрални ритуали, за влизане в секти и тайни общества. Ще иска от нас да се учим да работим с ресурса на другите, да управляваме чуждите енергии и пари, да сваляме кожи, но и да възкресяваме души. Светът ще се подготвя за нова власт, за нов крал!

През 2017-та абсолютно всеки ще има шанс да стане господар на съдбата си. Дали ще се осмелим да разрушим стария, вече безполезен храм в който никой не вярва, или ще се осмелим да разбием стените му, за да съградим нов, изборът зависи от нас!

Пожелавам звездните аспекти да се проявят в най-благодатната за Вас светлина!

Хороскопът създаде Antoaneta Salfij  за missis.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.