Косата ви се омазнява в рамките на ден или два от последното измиване с шампоан? Изгубила е своя обем и изглежда вяла? Косата често може да изглежда тежка, когато се омазни. Ако тя се омазнява прекалено бързо, дори и без да я третираме с мазни продукти, като арганово или кокосово масло, трябва да потърсим ефективно решение на проблема.

Честото миене не е решение, тъй като може да има обратен ефект. За сметка на това, употребата на природни продукти в тази борба, се оказва по-полезен вариант.
Защо косата се омазнява? Мазната коса е резултат от прекаленото производство на мазнина от жлезите на скапла, поради няколко причини – наследственост, много тънка коса, хормонален дисбаланс, породен от менструация или като страничен ефектот действието на андрогенни хормони.
Бързо омазняване на косата може да се получи като резултат от недобре изплакнат шампоан, след къпане.

Съществуват естествени начини, които да ни помогнат да се справим с този неприятен проблем. Ето и някои от тях:

Как да се справим с мазната коса


Домашен оцет. Това, което си спомням и съм научила от една от прабабите си е косата да се измива накрая с оцет. В канче налейте 1 л топла вода и добавете 1 с.л. оцет и облейте косата си. Ароматът на оцета е лек и се усеща като нещо свежо.


Лимонов сок. Сокът на лимона съдържа жизненоважни витамини и минерали, които укрепват косата, но помагаза редуциране на прекомерното омазняване. Той ни помага и да се отървем от останалия шампоан по косата, ако не сме я изплакнали добре.
Сокът на един средно голям лимон се разрежда с чаша вода. Разбърква се добре и се нанася върху скалпа. Оставя се да престои няколко минути и след това се изплаква с топла вода.

Чай Има стягащо свойство благодарение на таниновата киселина. Изплакването на косата с чай помага срещу натрупването на мазни наслагвания върху кожата на главата, стягайки порите.
Торбичка чай се потопява в малко топла вода и се запарва за кратко. С получената чаена вода се облива скалпа, оставя се за няколко минути и след това се изплаква.

Сода за хляб Когато се използва в силно разредена форма, содата за хляб може да помогне за ограничаване на омазняването на косата.
2 с.л. сода се смесват с един литър вода. Содената вода се нанася върху косата и се оставя да подейства около 20 минути, след което се изплаква.