Може да сте и доста интелигентен човек, но е възможно да се държите по определен начин, който внушава на околните, че сте глупави (има ситуации в които никой не е застрахован да не изглежда глупаво, дори невъзпитан, но трябва да се случват колкото се може по рядко)

Редактори на Business Insider се опитват да определят кои са начините да създаваме възможно най-добро впечатление сред колегите и клиенти и какво да не правим, като сме използвали няколко големи проучвания. Това са 9 типа поведение, които често се асоциират от другите хора с ниско ниво на интелигентност. "Има голяма вероятност да притежавате поне един, без да го знаете - това може да навреди на репутацията ви", коментират авторите. Ето какво изброяват те:

9 типа поведение ни правят глупави в очите на другите


 

1. Говорите, но държите междувременно алкохолна напитка. Изследване открива, че хората, които държат бира в ръка на снимки, са възприемани като по-малко интелигентни от тези, които държат чаша вода.

2. Използвана на сложни и засукани думички когато не е необходимо.

3. Бъркате смисъла на думи и фрази. На английски език, например, фразата "begs the question" не означава "повдига въпроса", а "предполага това, което би трябвало да доказва". Ако не сте сигурни в смисъла на някоя сложна езикова конструкция, по-добре я избегнете.

4. Ходите твърде бързо или твърде бавно. Когато вървите в група, винаги се старайте да синхронизирате темпото си с това на останалите. Проучване показва, че хората, които вървят по-бързо или по-бавно от околните, са считани за по-малко компетентни и интелигентни.

5. Избягвате контакта очи в очи. Може би сте просто притеснени, но гледането надолу към пода не е във ваша полза.

6. Псувате на работа, използвате цензурен език. Колкото и изнервени да се почувствате, не изпускайте грозни думи в офиса - някои от колегите може да ви сметнат за прост човек.

7. Мръщите се или постоянно гледате навъсено. Не само, че така изглеждате недружелюбни, но и има вероятност да ви сметнат за по-малко интелигентни, отколкото сте в действителност. Хората с умсихнати лица са приемани за по-умни и по-подходящи да им се доверим на първично ниво.

8. Монотонно говорене. Логично, трудно е да впечатлим другите с мощ на интелекта и креативност, ако разказваме идеите си и комуникираме по този начин.

9. Страх ви е да помолите за съвет. Според изследване хората се опасяват да го сторят, защото си мислят, че по този начин ще изглеждат по-малко компетентни. Но същото изследване показва, че участници, помолили за съвет в експериментална игра за провокиране на ума, са били приети от другите като по-компетентни от онези, които не са го сторили.

снимка: pixabay.com